Bakan Işıkhan kanunu unuttu, maaşı patronların 'vicdanına' bıraktı

Bakan Işıkhan, asgari ücretin ödenmesini patronların "vicdanına" bıraktı.

03 Kasım 2023 - 09:41

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçe teklifi görüşüldü. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

 

Hepimiz aynı gemideyiz, ben 85 milyon vatandaşımızın Sosyal Güvenlik Bakanıyım” diyen Işıkhan, “Çalışanlarımızın hiçbirini enflasyona ezdirmeyeceğimizi tekrar ifade etmek istiyorum. Bize düşen görev en hakkaniyetli ve sürdürülebilir sonucun ortaya çıkmasını sağlamak” dedi.

Eylül ayında yapılan araştırmaya göre; gıda enflasyonu ortalama yüzde 75,1 olarak gerçekleşirken, emeklilerde gıda enflasyonu yüzde 92,3 oldu. Üçüncü yüzde 20’lik gelir grubunun gıda enflasyonu yüzde 85,7 olurken, düşük gelirli ikinci yüzde 20’lik grubun gıda enflasyonu yüzde 98,2 ve en yoksul yüzde 20’lik gelir grubun gıda enflasyonu ise yüzde 118 olarak gerçekleşti.

 

"Asgari ücretin onlar için çok temel konulardan bir tanesi" olduğunu öne süren Işıkhan, "Ülkenin içinde bulunduğu sosyal ve ekonomik durum, geçim şartları göz önünde bulundurularak ödenmektedir" iddiasında da bulundu.

Ancak haziran ayının son günlerinden net 11 bin 402 liraya yükseltilmesi kararlaştırılan asgari ücret, açıklanmasının ardından kısa süre içinde eridi. Eylül ayında yapılan güncel açlık ve yoksulluk sınırı araştırmalarına göre; açlık sınırı 12 bin 612 liraya, yoksulluk sınırı ise 43 bin 623 liraya yükseldi.

 

Kanuna göre asgari ücretin altında ücret ödeyerek işçi çalıştırılmasının yasak olduğunu "unutan" Işıkhan, açlık ve yoksulluk sınırının altına düşen asgari ücretin ödenmesini bile patronların "vicdanına" bıraktı.

Asgari ücretin biraz üstünde maaş ödemesi yapan patronları örnek gösteren Işıkhan'ın, ardından "Tabi diyeceksiniz haklı olarak, bunun altında da ödeyenler var filan" diyerek kanunen belirlenmiş olan yasaların delinmesini önemsizleştirmesi dikkat çekti.

Işıkhan'ın sözleri şöyle:

"Bazı iş adamlarımızla görüştüğümüzde bu temel bir asgari ücrettir. Bunun üzerinde ücret ödeyen iş insanlarının olduğuna da tanık olduk. Tabi diyeceksiniz haklı olarak, bunun altında da ödeyenler var filan. Vicdan burada çok önemli.

Asgari ücrette temel hedefimiz satın alma gücünün düşmemesidir. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde her zaman söylediğimiz gibi enflasyona ezdirilmemesidir. İnşallah aralık ayında da komisyonumuzu toplayacağız. Orada da inşallah enflasyona ezdirilmemesi yönünde kararın çıkması için inşallah bir tercih söz konusu olacaktır… 16,4 milyon SGK çalışanımız olurken, 6,6 milyon işçi asgari ücretli. Asgari ücretli çalışan kardeşlerimizin oranı yüzde 40."

Bu haber 244 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
 Buca’da yollar bisikletlilerin oldu
Buca’da yollar bisikletlilerin oldu
Karabağlar Belediyesi’nden istihdama yeni katkı
Karabağlar Belediyesi’nden istihdama yeni katkı

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()