Tüyap Fuar ve Fuarcılık Hizmetleri A.Ş. ile Değirmen ve Sektör Makinaları Üreticileri Derneği’nin (DESMÜD) iş birliğiyle Türkiye’de ilk kez düzenlenen fuarın açılışını yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, “Bakanlık olarak emrinizdeyiz. Ar-Ge ve Tasarım merkezi kurarak, nitelikli üretimi arttırmak için her türlü desteğe hazırız” dedi
Tüyap Fuar ve Fuarcılık Hizmetleri A.Ş. ile Değirmen ve Sektör Makinaları Üreticileri Derneği’nin (DESMÜD) büyük iş birliği ve Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF), Türkiye Yem Sanayicileri Birliği (TÜRKİYEM-BİR), Uluslararası Hububat Bilimi ve Teknolojisi Birliği (ICC) desteği ile Türkiye’de ilk kez düzenlenen ‘Dünya Değirmen Makineleri Teknolojileri ve Yan Sanayi Fuarı' (World Mill Tech) kapılarını açtı. 4 salon 30 bin metrekarelik alanda 16 ülkeden 190 marka ve 127 firma ile açılan fuar, 1 Nisan’a kadar devam edecek.
T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik’in teşrifiyle gerçekleşen açılış töreninde; Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Eren Günhan Ulusoy, Uluslararası Hububat Bilimi ve Teknolojisi Birliği Başkanı Prof. Dr. Hamit Köksel, Değirmen ve Sektör Makinaları Üreticileri Derneği Başkanı Zeki Demirtaşoğlu ile TÜYAP Fuar ve Fuarcılık Hizmetleri A.Ş Genel Müdürü İlhan Ersözlü yaptıkları konuşmalarla sektörü değerlendirdiler.
Bakanlık emrinizde
Ar-Ge Reform Paketi ile Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri’ni son dönemde güçlendirdiklerini anlatan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir işletme Ar-Ge merkezi oluşturmak istiyorsa destek ve teşviklerimiz var. Bu merkezlerde görev alacak akademisyen ve öğrencileri de destekliyoruz. 184 tane işletmeci var değirmen sektöründe. Buradan sesleniyorum, eğer Ar-Ge merkeziniz yoksa bakanlık olarak emrinizdeyiz. Böylece nitelikli üretim sağlayabilir ve şu an 12.5 dolar olan ihracat değerini yükseltecek orijinal ürünler üretebilirsiniz.”
300 OSB’ye 300 teknik kolej
Sektördeki nitelikli iş gücü sıkıntısının her sektörde yaşandığını belirten Çelik, “Nitelikli iş gücünü, bir okuldan girdi çıktı gibi değil; uygulamalı, nitelikli, araştırmacı ve yenilikçi bir kafa yapısına sahip bakış açısıyla yetiştirmeliyiz. Bunun için 300 tane Organize Sanayi Bölgesi’ne 300 teknik kolej kurulacak. İş insanları ve hükümetimizin desteğiyle yapacağız. Eğitim, Ar-Ge ve sermaye bir araya gelince ülkemizin gücüne güç katacağız” ifadelerini kullandı. Çelik, fuarın geleceğe atılan iyi bir temel olduğunu belirterek, bereketli bir fuar olması dileğinde bulundu.
2018’de yüzde 50 büyüme
Değirmen makineleri sektörü olarak mevcut üretim kapasitesinin yüzde 95’inin ihracata yönelik olduğunu ve ortalama ihracat kilogram bedelinin 1.5 dolardan 12.5 dolar seviyelerine çıkarıldığını söyleyen DESMÜD Başkanı Zeki Demirtaşoğlu ise, 2018 ve 2019 yıllarında 120 milyon dolarlık bir yatırım planı olduklarını açıkladı. “Bu yatırım ile ihracat kilogram bedelini 18-20 dolara çıkarmayı hedefliyoruz. 2018 yılında yüzde 50, 2019 yılında da en az yüzde 40 büyüme hedefimiz var” açıklamasını yaptı.
Yabancı derneklerden destek
Türkiye’de ilk kez düzenlenen fuar ile yapılan çabaların karşılığını alacaklarına inandıklarını belirten TÜYAP Fuar ve Fuarcılık Hizmetleri A.Ş Genel Müdürü İlhan Ersözlü, “Afrika’dan Balkanlar’a kadar 81 ülkeden ziyaretçi fuarımızı gezecek. Biz bu fuarı düzenlerken Ukrayna Değirmenciler Birliği, Romanya Un Değirmencileri ve Fırıncılık Endüstrileri Birliği, Kazakistan Ekmek ve Değirmencilik Derneği, Mısır Değirmencilik Derneği, Özbekistan Ekmek ve Değirmencilik Derneği ile Fas Ulusal Değirmencilik Federasyonu gibi yurt dışındaki birlik ve derneklerden de destek gördük” dedi. Fuarımızda 16 ülkeden 190 marka 127 firma ziyaretçilerimiz ile buluşacak. Fuarla birlikte dünyadaki yerimizi daha da sağlamlaştırarak önemli iş birliklerinin sağlanmasını dilerim” diye konuştu.
TÜYAP Hakkında: Türkiye’de fuarcılık sektörü 1979 yılında, TÜYAP ile birlikte düzenli bir ticari faaliyet olarak ülkenin gündemine girdi. TÜYAP, kuruluşundan bugüne kadar yurt içinde bin 618 ve yurt dışında 38 ülkede 177 fuar düzenledi. 123 ülkeden 302 bin 436 katılımcı kuruluşa, 200 ülkeden 55 milyon 722 bin 878 ziyaretçiye ev sahipliği yaptı. Türkiye’de kendi fuar merkezine sahip tek özel sektör fuarcılık kuruluşudur. TÜYAP Grubu 700 çalışanı ve 100’ü aşkın meslek örgütü ile uzun vadeli iş birlikleri yaparak, Türkiye’de sahip olduğu ve işlettiği 6 fuar merkezi, Türkiye geneli 14 ofisi ve 6 ülkede sahip olduğu uluslararası ofisi ile düzenli ihtisas fuarları hazırlamaktadır.
YORUMLAR