İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentteki basın mensuplarıyla bir araya gelerek gündeme dair önemli açıklamalar yaptı.
Kocaoğlu ilk olarak belediye icraat ve yatırımlarına değindi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2018 yılında ESHOT ve İZSU dahil 2.5 milyar TL’lik fiili yatırım yaptığını belirten Başkan Kocaoğlu, şunları söyledi:
"2004-2008 döneminde 5 yılda toplam 2.5 milyarlık yatırım yapabilmiştik. 2009-2014 döneminde ise 4.5 milyarlık yatırım yaptık. 2014-2019 döneminde 10 milyar TL’nin üzerinde yatırım miktarına ulaştık. Şu an 15 yılda yatırım miktarımız 17 milyar 600 milyon TL’dir. Böyle katlanarak büyümeyi yakaladık. 2018 yılında başladığımız ve yapımı devam eden büyük projelerimiz var. Bunların başında opera binası geliyor. Temeli attık, çalışmaları hızla devam ediyor. Anadolu coğrafyasının opera binası olarak tasarlanmış ilk binasını gerçekleştiriyoruz. Bunun yanında Narlıdere metrosu hızlı bir şekilde ilerliyor. Homeros Bulvarı dediğimiz Konak tünellerinden Buca ve Bornova'yı toplayan 7.5 kilometrelik bir ana arterdeki 2.5 kilometrelik çift tünel ve 2.2 kilometrelik viyadük çalışmaları hızla sürüyor. O da İzmi r’in kuzeyden yaptığımız bulvar ile güneyden yapacağımız Homeros bulvarı ana arterleri rahatlatacak bir çalışma. Ayrıca kırsal kalkınmaya verdiğimiz destek devam ediyor. Kırsal kalkınmaya bugün itibariyle 1 milyar 78 milyon TL fiili destek vermişiz. Kentsel dönüşüm çalışmaları İzmir modeli ile hızlı bir şekilde devam ediyor. Raylı sistem yatırımlarında İzmir çok büyük bir sıçrama yaptı. 70 bin kişi günlük taşımadan bugün İZBAN ile metro ile tramvay ile günde ortalama 800 bin civarında yurttaşımızı taşıyoruz. Bu da toplam taşıdığımız yolcunun yüzde 40’ına tekabül ediyor. 1 aylık İZBAN grevi de olmasına rağmen. Narlıdere metrosu bittiğinde bu oran daha da artacaktır. Hedef raylı sistemde taşıdığımız yolcu sayısının yüzde 50’nin üzerine çıkması. Daha da önemlisi seyahat edilen kilometrenin büyük çoğunluğunun raylı sistemle ger&ccedi l;ekleştirilmiş olması. Vapurlarımızda yine 16 milyon yolcu çıtasını geçtik. Yeni iskelelerimizi açıyoruz. Aliağa’dan Bergama’ya uzanacak İZBAN konusunda TCDD ile mutabıkız. Biz de bize düşen alt geçit istasyon ihalelerine hemen çıkacağız. Buca metrosu şu anda bakanlıkta onay bekliyor. Onayı geldikten sonra da önümüzdeki sene onun da çalışmalarına başlanacak. Dünyadaki finans yapısı bu süreçleri uzatabilir, kısaltabilir. Ona göre hareket edeceğiz. Ayrıca Karşıyaka’dan Çiğli’ye tramvayı uzatmayı planlıyoruz. Projeleri hazırlandı, bakanlıklardan onay geldiğinde çalışmalara başlayacağız” dedi.
Adayın açıklanmaması dezavantaj
Kocaoğlu, partisinin aday açıklama noktasında geç kaldığının kamuoyunda konuşulması üzerine de “Adaylık açıklaması 2014’e göre geç kaldı, kalmadı gibi bir konu gündeme getiriliyor. Geç kalıp kalmamak tarih olarak değerlendirilecek bir şey değil. 2014’ü hatırlarsanız, Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Binali Yıldırım’ın elini kaldırdıktan 10 dakika sonra adaylık dosyamı vermiştim. Sürece birlikte başlamak üzere adım atmıştım. Biz 1 Ekim’de aday olmama kararımızı açıkladık. Bir ay sonra 27 Kasım’da Nihat Zeybekci’nin adaylığı kesinleşti. 2 aydır Nihat Bey sahada ama bizde daha ilçe ve büyükşehir adayları belli değil. Bu dezavantaj. Rakibin durumuna göre adayı saptamanın önemli olduğunu düşünüyorum. Geç- erken meselesinin buna göre değerlendirilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Süreci çok yakından izledim
“1 Ekim tarihinden bu tarafa süreci yakından izliyorum” diyerek konuşmasına devam eden Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bir müddet sahada veda ziyaretlerine başlamıştım, sonra onu da durdurmanın uygun olduğunu düşündüm, beyanat vermemeye başladım. Aday belli olduktan sonra onunla beraber yürürüz, değerlendiririz diye düşünmüştüm. Benim hiçbir zaman kişilerle ilişkim olmadı. Kişilere yönelik iş yapmadım. Kişilerle uğraşmadım. Böyle bir lüksüm, böyle bir kişiliğim yok. Bir de dün bir köşe yazarı, bizim genel başkan adaylığını düşündüğümüz konusunda bir yazı yazmış. Ben, ailem 1877’den beri 4’üncü kuşağım, yerel yöneticilik yapıyoruz. 1877’de benim büyük dedem kurucu belediye başkanı. dedem il genel meclis üyesi, babam belediye başkanı, bana da nasip oldu İzmir’de belediye başkanlığı yaptım. Bütün felsefelerin, inançların, deneyimlerin özünde kendini bilmek, haddini bilmek vardır. Atadan gelen yerel yöneticilik fırsatı verilirse kentime, beldeme hizmet etmek için görev yaptım. 15 yılın sonucunda aday olmamaya, bayrağı başka bir arkadaşın alıp ileriye götürmesine inandığım için 1 Ekim’de aday olmama kararımı açıkladım. 6 ay önce partim pozisyon alsın, İzmirli değerlendirsin diye açıkladım. 71 yaşını sürüyorum. 3 buçuk ayda öğrendiğimi 70 senede öğrenmediğimin farkına varmış durumdayım. Çok şey öğrendim!”
Neden aday oldum?
“Neden tekrar aday oldum?’ sorusunu yanıtlayan Başkan Kocaoğlu, 2003 yılında annesi, babası ve kendisi arasında yaşadığı bir anıyı anlattı:
'2003 yılında Bornova için adım geçiyor, annem ‘ biz çok çektik siyasetten, kesinlikle aday olma’ diyor. Eşime de bastırıyor. Bir gün telefonla konuşuyoruz; babam telefonu aldı, ‘oğlum 500 bin nüfuslu Bornova’ya belediye başkanı olmak çok şerefli bir iştir. Sen devam et. Ama sana bir şey söyleyeceğim; ben 22 yaşında siyasete girdim. Evren Paşa darbe yaptı, kovdu da canımı kurtardım. Girmek senin elinde ama çıkmak senin elinde değil. Bunu bilerek gir’ dedi. "O laflar hala kulağımda çınlıyor. Evet siyasete girmek kolay ama onun yüklediği sorumluluktan sonra çıkmak maalesef ki maalesef kolay değil. Benim İzmir’e karşı borcum var. 15 sene İzmir’de Büyükşehir Belediye başkanlığı yaptım. 3 dönem üst üste seçim kazanmış belediye başkanlığı onurunu İzmirliler bana yaşattı. Ben bu kentte yaşıyorum, ailem bu kentte yaşıyor. Benim bu kente borcum var, onu yerine getirdim. Bu kadar problem yaşanmasaydı biz aday olmayacağımızı açıklamıştık. Ama İzmirliye olan sorumluluğum birinci nedendir. Bundan dolayı tekrar aday adayı olma kararını vermek zorunda kaldım. İki; partime olan sorumluluğumdan dolayı. Partimin en fazla oy aldığı ilinde Büyükşehir’i belki alabiliriz ama ilçelerde büyük sıkıntı yaşayacağımız atmosferini gördüğümüz için aday adayı olma kararı aldım. En önemlisi de; ben bu kentte yaşayacağım, her şeyim bu kentte! Bu kentte herhangi bir başarısızlık olursa bunun faturası bana çıkacaktır. 'Sen 5 yıl daha aday olsaydın böyle olmayacaktı, sen taşın altına elini koysaydın böyle olmayacaktı' diyebilirler. Bu söylemin ağırlığı altında ezileceğimi hissettim. 71 yaşından sonra bu kenti terk etmek gibi bir niyetim olmadığına göre elimi, taşın altına koymam gerektiği ni düşündüm. Bütün mesele budur. Hiçbir kişiyle, kurumla, kuruluşla uzaktan yakından alakam yoktur.”
Bağımsız aday olmam söz konusu değil!
Kocaoğlu, “Genel başkanımızla, genel başkan olduğu günden bu yana, Deniz Baykal Bey ile de beraber, hep genel başkanlarla süreci birebir görüşerek götürdüm. Teke tek her türlü konuyu görüşüyoruz. Genel başkanımız ile aramızda çok önemli bir sevgi saygı bağı vardır. Aday adayları kendilerini genel başkana, MYK’ya PM’ye teslim eder. Takdir onlarındır. CHP’nin ilgili kurumlarıdır. Biz fedakarlık yapmak gerektiğini duyduğumuz için bu adaylığa talip olduk. Görev yapma, sorumluluk bilinciyle talip olduk. ‘Bağımsız aday, başka partiden aday olacak’ lafları tamamen lafı güzaftır. Hiçbir yerden aday olmayız. Kendimiz adaymışız gibi her türlü özveriyle çalışacağımızı buradan duyurmak istiyorum” dedi.
Olumsuz bir durum görmeseydim...
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Kocaoğlu, "Aday adayı olma kararında aday isimlerinin etkisi var mı?" sorusu üzerine de; “İsimler üzerinde durmuyoruz. Zorunlu olduğu için aday adayı olmak durumunda kaldım ve kendimi partimin ilgili kurumlarına teslim ettim. Parti için olumsuz bir durum görmeseydim 1 Ekim’deki kararımda duracaktım ve aday olmayacaktım. Süreci hep beraber izliyoruz. AK Parti’nin adayı 2 aydır sahada çalışıyor, bizim adayımız ortalıkta yok. Genel siyasetle de alakam yok. Olmaz da. Öyle bir yaradılışım yok” açıklamasını yaptı.
Geçtiğimiz Haziran ayında olağanüstü kurultay talebiyle toplanan imza sürecinde ‘değişim’den yana tavır sergileyen Kocaoğlu, “Partide değişim gerektiği konusunda yaptığım açıklamadaki 3 cümleyi okursanız onun ne anlama geldiğini anarsınız. Sayın genel başkanın liderliğinde partide değişim gerekir diyorum. Bu açık ve nettir. Benim genel siyasetle hiç işim olmaz. Ben bu kentte yaşayacağım. O dükkana kapalıyım” dedi.
Oğullarımdan bile destek istemem
İktidar kanadından gelen ‘kentteki meslek odalarına dava açtırıyor’ eleştirilerine de değinen Kocaoğlu, 'Odalar CHP’nin solunda, Aziz Kocaoğlu bu davaları açmıyorsa odalara açtırıyordur' diyorlar. Ben bugüne kadar 'ben açmayım da başkası açsın' diye köşe kapmaca oynamadım, gizli kapaklı iş yapmadım; yapmam da. Dava açacaksam açarım. Körfez geçişine karşı olmadığımızı, iktidarın yapacağı böyle bir projeyi destekleyeceğimi defalarca ifade ettim. Öncelik sıralamalarına girmedim. Çünkü bana kimse sormadı. 'Kendisi karşı çıkmıyor ama şu oda dava açıyor' diyorlar. Bizim İzmir’deki meslek odalarımız en çok da bana dava açıyor. 2 tane oğlum var. Onlara bile 'Gelin benim yanımda destek olun' demem. Kimseyi çağırmam. Benim işim yok da odaya gideceğim dava açın diyeceğ im. Odanın, yönetim kurulunun, meslek gurubunun kimliği yok mu? Onlar benim sözümle mi hareket edecek. Bunu bu şekilde konuşmak meslek odalarını rencide etmek demektir” ifadelerini kullandı.
Genel Başkanla konuşurken karar aldım
Genel Başkan Kılıçdaroğlu ile özel görüşmesi hakkında da bilgi veren Kocaoğlu, “Genel Başkanımız ile konuşurken bu kararı vermek durumunda kaldım. Ben de o zaman 'müsaade ederseniz aday adayı olmak istiyorum' dedim. Orada karar aldım. Bu iş satranç gibidir. Siz bir hamle yaparsınız, karşınızdaki bir hamle yapar, siz bir şey söylersiz, karşınızdaki bir şey söyler. Görüşmelerimiz gayet iyi geçti. Büyükşehir belediye başkanı adaylığı konusunda bir görüşme yapabilir miyiz dedim. Arkadaşlarla birlikte değerlendiriyoruz dedi. O zaman 'beni de değerlendirin' dedim ve geldim müracaat ettim” açıklamasını yaptı.
Vekiller başkan adayı olmamalı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, milletvekillerinin belediye başkan adaylığına karşı olduğunu ifade ederek şöyle devam etti:
“15 yıldır belediye başkanıyım. Bütün belediye başkanlarımızı tanıyorum. Bütün dinamikleri tanıyorum. Buradaki tüm dinamikleri en iyi bilen kişiyim. Milletvekillerinin belediye başkanı adayı olmasına kökten karşıyım. Niye karşıyım? 6 ay önce seçim oldu. Eğer belediye başkanlığını düşünüyorsan niye milletvekili oldun? Vekilliği cebime koyayım, Ankara’ya gideyim, sonra ayarlayabilirsem belediye başkanlığına geleyim. Milletvekilliği belediye başkanlığına basamak mıdır? Genel başkan da aynı şeyi söylüyor. Ekstra durumlar olabilir”.
3 gerekçem var
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun geçmiş yıllarda, ‘Aziz Kocaoğlu istediği sürece adayımızdır’ açıklamasının hatırlatılması sonrasında konuşan Kocaoğlu, “İzmir, partim ve bu kentte onurumla yaşamak gibi 3 gerekçem var. Kentimin ve partimin geleceği ile benim bu kentte huzur içinde yaşayabilmemdir gerekçem. Beni bu sürece iten 3 tane faktördür bunlar. Bu faktörler üzerinde yoğunlaşırsınız her şey çözülür” açıklamasını yaptı.
Göğsümü gere gere...
Başkan Kocaoğlu şöyle devam etti:
“Benden başkası belediye başkanlığı yapamaz deseydim. 1 Ekim’de böyle bir açıklama yapmazdım. Zorunlu olarak İzmir, CHP ve benim bu kentte tüm ailemle beraber yaşayacak olmam, gönül rahatlığıyla dolaşmam için bu kararı aldım. Bu gayet açık. Yeteneği olan herkes belediye başkanlığını yapabilir, okulu yoktur ama halkta karşılığı olması gerekir. Herkese saygım var. Ülkenin geleceği açısından İzmir çok önemli. 15 sene göğsümü gere gere nasıl yaşadıysam ve sonra 'yahu bırakmasaydın' diye laflarla karşılaşmamak için aday adayı oldum” ifadelerini kullandı.
YORUMLAR