Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan Bütçe Komisyonu’nda devam eden 2024 bütçe görüşmeleri kapsamında Adalet Bakanlığı 2024 Bütçesi ele alındı. CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Bütçe görüşmelerinde hakim ve savcıların iş yükünü dile getirdi.
Kılıç, “2023 yılında bir savcı başına 1580 dosya düşmüş. Bu ne demek? Bir savcı bir dosyaya sadece 1 saat 12 dakikasını ayırabilmiş yıl boyunca. Hakim başına düşen dosya sayısı ise 835. Yani bir hakimin bir dosyaya ayırdığı süre sadece 2 saat 12 dakika” diye konuştu. Kılıç’ın eleştirilerini doğrulayan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da şunları söyledi:
DOSYALARI EVLERİNE GÖTÜRÜYORLAR
“24 bin hâkim ve savcı var ve gece gündüz çalışan hakim ve savcılar var, dosyaları evlerine götürüp okuyan savcılar ve hâkimler var. Yargımızın iş yükü ağır. Dosya sayısı fazla, nüfusumuz artıyor, göç hareketleri, teknolojinin gelişmesi, ticaretin yoğunlaşması ve birçok yeni suç tipinin ortaya çıkması elbette ki yargıdaki iş yükünü de her geçen gün arttırıyor ama bu iş yükünü özellikle karşılayabilmek için neler yapıyoruz? 9 bin hâkim ve savcımız vardı, bugün 24 bin hâkim ve savcımız var. Hâlâ sayı olarak Avrupa ortalamasının altındayız nüfus başına düşen hâkim olarak yani biraz daha yeni hâkim, savcının sistemimize katılması gerekiyor.”
YENİ ATAMALAR SORUNU ÇÖZMEZ
CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, yaptığı açıklamada, yeni atamaların sorunu çözemeyeceğini söyledi. Kılıç, “Adalet Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçesine göre, Bakanlık önümüzdeki yıl 2 bin 105 yeni hakim ve savcı atayacak. Bugün Savcı başına düşen dosya sayısı 1580’di… 2024’teki atamalarla bu sayı sadece 1550’ye düşüyor. Yeni hakim atamalarıyla da 835 olan dosya sayısı 830’a düşüyor. Görüldüğü gibi yeni atamalar hiçbir işe yaramayacak, önümüzdeki yıl da hakim ve savcılar eve dosya taşımaya devam edecek” diye konuştu.
Sevda Erdan Kılıç, dosya sayısındaki artış için de şunları söyledi:
“Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, dosya sayısındaki artışın nedeni olarak nüfusun artması, teknoloji ve ticaretin yoğunlaşmasını gerekçe gösterdi ama dosya sayılarına baktığımızda, yıldan yıla iflas, icra, alacak, kira ve nafaka davalarının çoğaldığını görüyoruz. Yani Bakanın ifade ettiği gibi ekonomik hayatımız yoğunlaştığı için değil, ekonomik krizi yaşadığımız için dosyalar artıyor.”
YORUMLAR