CHP’li Taşkın “Gençleri istihdam katamıyoruz”

Sanayide İstihdam Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştayı’nda konuşan CHP Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Taşkın gençleri istihdama katamadıklarını, gençelrin katma değeri yüksek alanlarda çalıştığını ifade etti

29 Haziran 2021 - 16:38

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun üretim ve istihdamı arttırmaya yönelik başlattığı Sanayide İstihdam Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştayı bugün CHP Parti Meclisi üyesi Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan’ın koordinatörlüğünde, Darıca Hegsagone Otel’de gerçekleşti. Çalıştayda konuşan CHP Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Taşkın şu sözleri kaydetti: “ Türkiye’nin neresine gidersek gidelim sahadayız. Bizim iktidar olacağımıza dair bir algı oluşmuş ki istihdam sorunlarını nasıl çözeceğimize dair bir ilgi var. Bu konuda ilk olarak alan sektör temsilcilerine gideceğiz.

“ÜRETİM TEK BAŞINA İSTİHDAMI ARTTIRMIYOR”
İşin erbaplarına soracağız, nelerden şikayetçiler diye konuşacağız, çıkan önerileri raporlaştıracağız ve kamuoyuyla paylaşacağız. Bu çalıştay fikri bu sahici ilgiden dolayı çıktı. Türkiye’de konu üretimin arttırılması değil sadece öyle bir dünyadayız ki üretim tek başına istihdam arttırmıyor. İstihdam temelli üretimi arttırmamız gerekiyor. İstihdam ama güvenceli istihdam, kimsenin hayatını çalmak hakkımız değil. Emekçinin hakkından kıstığınızda günün sonunda kim kazanıyor?

“1 DOLARLIK İHRACAT İÇİN 50 60 SENTLİK İTHALAT YAPIYORUZ”
Sosyal demokrat bir parti bunları dengelemekle yükümlüdür. Ülkemizin kangren olmuş meseleleri var. 31 milyon iş gücüne dahil olamıyor. Yüzde 49’umuz çalışıyor ve birçoğu kayıtsız. Kadınların pandemi döneminde istihdamı yüzde 1’lere kadar düştü. Bir ülkenin emeklilik sistemini taşıyan gençlerin çalışmasıdır. Gençleri üretime katamazsak sadece onların değil sosyal güvenlik sistemini de cehenneme çeviriyoruz. Eğitimli gençlerimizi istihdama katamıyoruz çünkü katma değeri yüksek alanlarda çalışıyor gençler. Türkiye hala ARGE önemini kavrayabilmiş değil. Biontech’i Türkiye’de biz üretseydik en az 130 milyon dolar parayı Türkiye’ye kazandıracaktık. ODTÜ’nün yaptığı araştırmaya göre 1 dolarlık ihracat için 50 60 sentlik ithalat yapıyoruz. Üretim artışı katma değer ürünlerle mümkün. Bunu yaptığınızda genç işsizliği önlemek mümkün.

“KORKU ÜLKEMİZE YAKIŞMIYOR”
İnsanlar konuşmaya susamış ve insanlar konuşmaya korkuyor. Burada istihdam artsın denildiğinde herkes saygı duymalı. Bu korku ülkemize yakışmıyor. Biz bu çalışmalar sonunda 11 alanda rapor hazırlayacağız. İnsanları muhtaçlık kategorisine sıkıştırıp evlerine paket bırakmakla bu değirmen dönmez. Bizim gerçek meseleleri konuşmamız lazım. Ülkemiz dış politikada dik duramayacak. Türkiye’nin kalkınması ve insani gelişmişlik endeksinde kalkınması mümkündür.”

 

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan da şu sözleri kaydetti: “İl başkanımızın da dediği gibi, CHP Türkiye’nin sorunlarını çözmek için birlikte karar mekanizması oluşturarak yol alıyor. Kocaeli Türkiye’nin milli gelirine en büyük katkıyı sağlıyor. 44 tane liman var, bilim teknoloji bu bölgede. Baktığınız zaman bu bölge dışardan çok zengin bir il gibi gözüküyor ama yoksulluğu bu ilde görebilirsiniz.

“SANAYİYE YATIRIM YAPILMADI”
Büyük derecede ekonominin olduğu bir ilin arka mahallelerinde yoksulluk da var. 20 yıla baktığınızda AKP iktidar olduğunda faizler eksilere düşmüş, sermaye gidecek liman arıyor. O süreçte akan sermayeyi değerlendirmediler. Sürekli bu sermaye gelecekmiş gibi sanayiye yatırım yapılmadı. Aksine özelleştirildi. Üretime katkı yapılmadığı için her şey betona gidince işsizlik ve yoksulluk arttı ve bugün Türkiye’nin en büyük sorunu işsizlik ve yoksulluk.

“TÜRKİYE’Yİ AYAĞA KALDIRABİLİRİZ”
20 yılda 17 sefer eğitim sistemi değişti. Biz bugün tartışacaksak eğitim sistemindeki bozukluklardan kaynaklanan bu günlere geldik. Yeni bir hikaye yazarak üretime dayalı ekonomiye dönerek yeni bir hikayeyle Türkiye’yi ayağa kaldırabiliriz. Biz bundan faydalanmak istiyoruz CHP olarak. Burada iş temsilcileri de var, işsizler de var öğrenciler de var. Bize katkı sunmanızı temenni ediyoruz.”

Bu haber 405 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Ömer Eşki’den eğitime tam destek
Başkan Ömer Eşki’den eğitime tam destek
Güzelbahçe Can Dostlar Yaşam Merkezi'nin Temeli 4 Ekimde Atılıyor
Güzelbahçe Can Dostlar Yaşam Merkezi'nin Temeli 4 Ekimde...

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()