İthalatın 2017 Martından sonra artış trendine girdiğini hatırlatan Mutlu, ‘İthalatın Aralık ayında 23.1 milyar dolara ulaştığı görülmektedir. İthalattaki bu yüksek oranlı artış sonucunda 2017 yılı Aralık ayı dış ticaret açığı 9.2 milyar dolara yükselmiştir. Böylece 47 ay sonra açık yeniden 9 milyar dolar düzeyini aşmıştır. 2017 yılı dış ticaret açığı ise toplamda 76 milyar doları aşmıştır.’ dedi.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan geçici 2018 Ocak ayı dış ticaret rakamlarına da değinen İESOB Başkanı Mutlu, ‘Buna göre geçen yılın aynı dönemine göre Ocak ayında, ihracatın yüzde 10,8 artışla 12.4 milyar dolara, ithalatın ise yüzde 38 artışla 21.5 milyar dolara ulaştığı görülmektedir. Böylece dış ticaret açığı da yüzde 108,5 oranında artarak 9 milyar 55 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Gelişmenin boyutlarını karşılaştırmak açısından, ihracatın ithalatı karşılama oranına bakıldığında 2017 yılı Ocak ayında yüzde 72,2 olan bu oranın 2018 yılında yüzde 57,9’a gerilediği anlaşılmaktadır.’ diye konuştu.
İthalat artışı
İthalatın artışını sürdürdüğünü kaydeden Mutlu, ‘İhracattaki artışı büyük bir memnuniyetle karşılamaktayız. Ancak ihracat ithalatı yakalayamamıştır. Döviz kurlarında önemli oranlarda artışın gerçekleştiği bir dönemde ithalatın bu şekilde artmaya devam etmesi ise, sorunun konjonktürel değil yapısal olduğunu ortaya koymaktadır. İthalattaki patlama gözden kaçırılmamalı, dış ticaret açığının da ‘Cari Açık’ sorununu körüklediği unutulmamalıdır. Cari açık sorunu sadece ihracattaki artış ile çözülemeyecektir. İhracatın artırılmasının yanısıra, ithalatın da frenlenmesi gerekmektedir. Aksi halde, cari açık önemli bir sorun olmaya devam edecek, ekonominin dinamizm kazanması, ülkenin dışa bağımlılığının azaltılması mümkün olamayacaktır.
Yerli malı kullanın
Bu noktada ekonomi yönetiminin alacağı tedbirlerin yanısıra vatandaşlarımızada önemli görevler düşmektedir. Tüketiciler benzeri varsa, barkod numarası 869 ile başlayan yerli mallarına yönelmelidirler. Alışverişlerde, mümkün olduğunca çoğu yabancı sermayeye ait olan ve ithal ürünlerin ağırlıklı satıldığı AVM’ler yerine, yerli malının en fazla bulunduğu esnaf sanatkarlarımız tercih edilmelidir.’ şeklinde konuştu.
YORUMLAR