Bölgede aşırı sanayileşme nedeniyle yaratılan kirlilikle mücadelelerini sürdüren Foça Çevre ve Kültür Platformu(FOÇEP), Ege Çevre ve Kültür Platformu(EGEÇEP) ve Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 22.08.2011 gün ve 101548 sayılı kararıyla izin verilen cüruf alanlarına daha öncede itiraz etmiş, ancak Danıştay 6.Dairesi bu itirazı 2014 yılında reddetmişti.
İzmir Şehir Plancıları Odası bu karara aynı yıl bu kez Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu nezdinde itiraz ederek yürütmenin durdurulmasını talep etti. 26 Kasım 2015 tarihinde toplanan kurul itirazı oy çokluğu ile kabul ederek bölge için hayati bir karar verdi. Danıştay İdari Dava Kurulu kararını; bilirkişinin raporunda belirttiği kül ve cüruf depolama alanına 3 kilometreden daha az mesafede 25 dekardan daha fazla zeytinlik sahalarının bulunduğu, bunun 3573 sayılı kanun hükümlerine uymadığı, zeytinyağı fabrikası ya da küçük ölçekli sanayi işletmesi niteliğinde olmayan dava konusu depolama faaliyetinin, çağın modern teknolojisine uygun ve çevre koruma amaçlı mevcut en iyi teknoloji seviyesinde olmasının anılan yasa hükümlerine aykırılığı ortadan kaldırmadığının açık olduğuna dair tespitine dayandırdı.
Alınan kararın memnuniyet verici olduğunu belirten FOÇEP Yürütme Kurulu Üyesi Bahadır Doğutürk yetkililerden derhal uygulamaya geçilmesini ve daha fazla kirliliğe izin vermemelerini talep etti. Bahadır Doğutürk; “Bu kararın alınmasında EGEÇEP ve özellikle İzmir Şehir Plancıları Odası’nın yoğun ve özverili çabaları var. Biz var olan kirliliğe karşı işletimde olan birinci ünite için mücadelemizi sürdürürken kirlilik yaratan (İZDEMİR) Termik Santral’de 350 MW’lık ikinci ünite devreye alınmaya çalışılmaktadır. Buna da itirazımızı yapacağız. Alınan kararlara rağmen havamız, suyumuz, toprağımız kirletilmeye devam edilmektedir. İlgilileri kararları uygulamaya ormanlarımızı, zeytin ağaçlarımızı, su kaynaklarımızı, yaşam alanlarımızı kurtarmaya davet ediyorum” dedi.
Seyfi GÜL
YORUMLAR