İzmir Büyükşehir Belediyesi, Trafik ve İlk Yardım Haftası kapsamında ilk yardım eğitimi alan gençleri İlk Yardım Uygulama Turnuvası’nda buluşturdu. Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı Toplum Sağlığı ve Eğitim Şube Müdürlüğü İlk Yardım Eğitim Merkezi tarafından, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) İzmir Şubesi’nin bursiyer öğrencisi 81 genç ve 15 danışmana “Afetlerde İlk Yardım Eğitimi” verildi. Eğitimin ardından öğrenciler 5’erli gruplara ayrılarak İlk Yardım Yarışması’nda hayat kurtarma provası yaptı. Gençlerin teorik bilgilerini uygulama fırsatı buldukları etkinlik kapsamında Kültürpark’ın açık alanında bir trafik kazası senaryosu hazırlandı. Gençler, danışmanların talimatıyla bir anda kendilerini kaza senaryosunun içinde bularak en doğru ve hızlı müdahaleyi yapabilmek için birbiriyle yarıştı. Doğru bir planlamanın önemini tecrübe eden gençler, senaryoyu adeta gerçek yaşam ciddiyetiyle uygularken heyecanlarını gizleyemedi.
Doğru hamle ve hızlı müdahale değerlendirildi
Gruplar, yakıt sızdıran bir araçta güvenlik önlemi alarak yaralıyı araçtan çıkarma, solunumu durmuş yetişkin, çocuk ve bebek yaralıya müdahale, solunumu devam eden yaralıyı güvenli konuma getirme, uzvu kopmuş yaralıya acil müdahale etaplarını tamamladı. Her istasyonda öğrencilerin yaptığı çalışmayı inceleyen eğitmenler ise yapılan işlemlere puan verdi. Doğru hamle ve hızlı müdahalenin değerlendirildiği yarışmada Rabia Çiftçi, Halime Savran, Narin Yıldız, Cansu Türkmen ve Ceylan Özdinç’in yer aldığı birinci grup madalyayı aldı.
“Çok büyük felaketler yaşadık, tedbir almamız lazım”
Uygulama hakkında bilgi veren İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi Başhekimi ve Sağlık İşleri Dairesi Başkan Vekili Op. Dr. Yavuz Uçar, “Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığımızın Toplum Sağlığı ve Eğitim Şube Müdürlüğüne ait bir İlk Yardım Merkezimiz var. Bu merkezimiz tüm çalışanlarımızın haricinde talep halinde diğer sivil toplum kuruluşlarına bu eğitimleri vermekte. Bugün burada yarışan arkadaşlarımız ÇYDD ile belediyemizin yaptığı protokol çerçevesinde kurs gören genç arkadaşlarımızdan oluşuyor. Toplamda 80 saatlik bir ilk yardım eğitimini tamamlıyor arkadaşlarımız. Çeşitli aşamalardan geçiyorlar. Biz bu turnuvayla diğer gençlerimizi de heveslendirmek, bilinçlendirmek istiyoruz. Halkımızda farkındalık yaratmak ve bilinçle yapılacak ilk yardımın önemini vurgulamak istiyoruz. Şimdiye kadar çok büyük felaketler yaşadık. Bundan sonra da yaşayacağız. Her türlü tedbiri almamız lazım. İlk yardım konusunda bilinçlenirsek, yanlış bildiklerimizin doğrularını öğrenirsek, insanlarımıza daha faydalı olabiliriz” diye konuştu.
“Herkesin ilk yardım bilmesi lazım”
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) İzmir Şubesi Üniversite Burs Birimi Gönüllüsü Fidan Cabar, “Biz üniversite burs biriminde çalışıyoruz. Danışmanı olduğumuz grup da sağlıkçıların olduğu bir ekip. Hem onlar için, hem diğer bursiyerlerimiz için ilk yardımın ne kadar önemli olduğunu biliyorduk; böyle bir projeyi de yapmak istiyorduk. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de böyle bir birimi kurduğunu öğrenince çok mutlu olduk. Hep istediğimiz bir şeydi. Yaklaşık 45 öğrencimiz 15’er kişilik gruplarla eğitim aldı. Hocalarımız da çok ilgilendiler. Amacımız tüm öğrencilerimize bu eğitimi aldırmak. Öğrencilerimiz burada neleri yapıp neleri yapmamaları gerektiğini, doğru bildiklerini, yanlış bildiklerini görüyorlar. Bu turnuva sayesinde öğrendikleri kalıcı olacak. Bizim sağlıkçı öğrencimiz çok ama buraya geldikten sonra fikirleri çok değişecek. İlk yardım bilmek herkesin görevi. Kendisinin de ihtiyacı olduğunda yanında ilk yardım bilen birisinin olması gerekecek. Herkesin ilk yardım öğrenmesi lazım; sağlıkçılar da dahil” ifadelerini kullandı.
“Teorik bilgiyle uygulama aynı olmuyor”
Birinci olan gruptaki Hemşirelik Fakültesi ikinci sınıf öğrencisi Narin Yıldız, “Bugün daha önce eğitimini aldığımız ilk yardımın uygulamasını yaptık. O senaryolarda neler yapmamız gerektiğini öğrendik. Güzel bir deneyim oldu bizim için. Öğrendiklerimizi kavramış olduk. Çok güzel oldu. Çünkü teorik bilgiyle uygulama aynı olmuyor. Çok heyecanlıydık. Bu eğitim özellikle bizim gibi sağlık sektöründe çalışan meslek grupları için çok önemli” dedi.
“Su içerken bile bu eğitimin önemi var”
Eczacılık Fakültesi beşinci sınıf öğrencisi Havva Çiğdem Çınar ise, “Biz daha önce de bu eğitime katılmıştık. Şimdi yarışmasına geldik. Çok keyif aldık, çok eğlendik. Bu eğitimin üzerinden bir buçuk ay geçmesine rağmen çok iyi eğitim verdikleri için her şeyi hatırlıyoruz. Çok faydalı oldu bizim için. Şu an gerçek bir kazayla karşılaşsam yapabilirim diye düşünüyorum. Bence herkesin bu eğitimi alması gerekiyor. Su içerken bile bir boğulma anında bu eğitimin önemi ortaya çıkıyor” şeklinde konuştu.
YORUMLAR