Hem dış görünüşümüzü hem de kendimize olan güvenimizi etkileyen gülüşümüzü kısıtlayacak bozukluklar, sorun olmaktan çıkıyor. Teknolojide yaşanan son gelişmelerle dişlerdeki tüm problemler ortadan kalkarken, gülüşünüz bilgisayar ortamında test edilerek size en uygun gülümseme ayarlanıyor.
Son zamanlarda sıkça tercih edilen gülüş tasarımı hakkında Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu bilgiler veriyor.
Zirkonyum diş uygulamasıyla bembeyaz gülüşler…
Zirkonyum diş uygulaması daha çok estetik amaçlı olarak, beyazlatma gibi metotlarla sonuca ulaşılamayan ileri derecedeki veya kalıtsal yapı renkleşmelerinin tedavisinde, ortodonti tedavinin tercih edilmediği ayrık veya az çapraşık, dönük dişlerde, rengi ve yapısı bozulmuş eski dolgulu, aşırı madde kaybı olan dişlerin restorasyonlarında, arka grup dişlerde köprü veya kaplama olarak, ön grup implant üstü protezlerde ve gülüş estetiğini düzenlemekte kullanılabilir. Kişinin estetik beklentisine bağlı olarak kullanım alanı genişleyebilir. Doğal bir estetik görünüm sunduğu için kullanım alanı geçmiş yıllara göre artış göstermektedir.
Pembe estetik uygulamasıyla gülmekten korkmayın
Gingivektomi yöntemi, halk arasında pembe estetik olarak bilinir. Bazı kişiler güldüğünde diş etleri çok görünür. Bu kişilerin dişleri ise küçük olabilir. Böyle vakalarda diş etine ölçüm yapılarak diş etinin ve kişinin sağlığını etkilemeden diş etleri seviyesi yukarı doğru çekilebilir. Bu yöntem sayesinde kişinin dişleri daha uzun olacak, diş etleri daha az görünecek ve böylece estetik gülüşe sahip olacaktır.
Inlay / Onlay uygulamasıyla eski teknikleri unutun!
Eskiden malzeme olarak amalgam dolgular kullanılıyordu. Amalgam dolgular gümüş dolgular olarak bilinir. Bu gümüş dolguların içinde civa içeriği vardır ve bakıldığı zamanda hoş bir görüntüye sahip değildir. Civa aslında toksit bir malzemedir ve günümüzde bu malzemeler kullanılmamaktadır. Eğer eski yapılmış amalgam dolgularınız veya çürükleriniz varsa estetik dolgular yaptırılabilir.
Inlay – Onlay estetik dolguları bir veya iki seansta yapılabilmektedir. Özel yöntemlerle amalgam dolgular çıkartılır ve kalan diş boşluğunda çürük varsa çürükler de temizlenir. Bu alanın ölçüsü alınır ve ölçüden elde edilen modelle laboratuvar şartlarında seramik esaslı özel bir dolgu hazırlanıp dişin içine yerleştirilir. Bu hazırlanan özel seramik esaslı dolguya Inlay - Onlay adı verilir. Inlay daha küçük, Onlay ise daha büyük uygulamalara verilen isimdir. Inlay – Onlay uygulamalarının avantajları ise; çok estetik olması ve bakıldığında doğal dişlerden ayırt edilememesidir.
Bonding yöntemiyle dişlerdeki renk ve şekil bozuklukları gideriliyor
Hemen hemen tüm yaş gruplarına uygulanabilen bonding yönteminde kullanılan malzemeler, dişin dış yüzeyine tutturularak uygulanır. Dişlerdeki şekil ve renk bozuklukları bu şekilde giderilir. Bu yöntem sayesinde, kırılmış veya başka şekilde hasar almış dişler onarılır, dişler arası boşluklar kapatılır, diş boyları istenilen düzeye getirilir. Bu yöntemde seans süresi yaklaşık 15 dakika – 1 saat aralığında sürmektedir. Seans süresi, kişinin diş yapısı ve durumuna göre değişkenlik gösterebilir. Bu uygulama esnasında herhangi bir ağrı oluşmadığını belirten Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, çoğu zaman dişi uyuşturmaya dahi gerek duymadan işlemin yapılabileceğini belirtmektedir.
Hollywood Gülüşü ile mükemmelliği yakalayın
Son yıllarda Hollywood starları gülüşleri ile dikkat çekmeye başlamış ve Hollywood Smile terimi ortaya çıkmıştır. Hollywood gülüşü için 4 altın kural vardır.
Dişler: Üst ön dişler düzgün ve herhangi bir görünen dolgu içermemelidir. Üst santral kesici dişler diğerlerine göre daha belirgin ve önde olmalıdır. Alt kesici dişler de gülüş esnasında görünmelidir. Üstte diş arkı geniş ve üst birinci büyük azıya kadar görünmelidir.
Dudaklar: Dudaklar simetrik olmalıdır. Dudakların simetriliği dişlerden çok kaslar ile ilgili olabilir.
Diş eti: Üst diş etinin 2 mm kadar görünmesi gerekir.
Dudak genişliği: Yüzün genişliğinin en az yarısı kadar olmalıdır.
Dişler beyazlatılarak mükemmel bir gülüş garantileniyor
Herkesin sahip olmak istediği beyaz ve ışıltılı dişler beyazlatma yöntemiyle uygulanarak mükemmel gülüşler ortaya çıkıyor. Diş beyazlatma işleminde lazer kullanılarak başarılı sonuçlar elde edildiğini belirten Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, konuyla ilgili görüşlerini şu sözlerle sürdürüyor: “Diş beyazlatma işleminde öncelikle dişlerdeki gözeneklerin temizlenmesi amacıyla, dişlere oksijenli su veya özel bir jel uygulanmaktadır. Bu maddelere, yaklaşık 45 dakika boyunca lazer ışığı tutularak beyazlama işlemi gerçekleştirilmektedir. Beyazlatma oranı, kişinin diş renginin ve yapısının durumuna bağlı olarak belirlenmektedir. Dişler beyazlatılarak kişiler estetik açıdan tatmin olmakta, mutluluklarını gülüşlerine yansıtabilmektedirler.”
Çağdaş Kışlaoğlu’nun da belirttiği gibi, dişlerdeki şekil ve renk bozuklukları estetik uygulamalarla giderilebiliyor, kişiler gülüşlerini öz güvenle sergileyebiliyorlar. 3 adımda dişleri güzelleştirmek için yapılması gereken ise, işi uzman ellere bırakmak ve sonrasında da mükemmel bir sonucun tadını çıkarmaktır.
Hiçbir trendin eskitemediği trend: Temizlik!
Her ne kadar trendlerden bahsetsek de asla atlamamamız gereken en önemli uygulama diş temizliğidir. Diş fırçasından başlayan yediğimiz besinlerden kullandığımız fırçalara kadar uzanan bir süreçtir. En önemlisi de doğru bir diş temizliği güzel bir gülüşün ilk anahtarıdır.
YORUMLAR