Gerçek Haberci'nin haberine göre Swissotel’de yapılan AB Bilgi Merkezleri Ağı Projesi toplantısının açılış konuşmasını TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu yaptı. Hisarcıklıoğlu, konuşmasında projenin geçmiş ve öneminden bahsettikten sonra bu gibi projelerin AB-Türkiye ilişkileri kapsamında ele alınması gerektiğine de vurgu yaptı. Projenin AB-Türkiye ilişkileri bağlamında gayet uyumlu gittiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, Türkiye-AB üyelik müzakerelerinin durmasından memnun olmadıklarının altını çizdi. Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti:
“Ülkelerimizin karşı karşıya olduğu mevcut sorunları göz önünde tutarsak, ilişkileri canlandırma ihtiyacımız bariz şekilde ortadadır. Kovid-19 Pandemisi ve Rusya- Ukrayna savaşının ortaya çıkardığı şartlar Türkiye ve AB’nin daha yakın çalışmasını gerektiriyor.”
“İş birlikleri artmaları ve geliştirilmeli”
AB-Türkiye ilişki ve iş birlikleri üzerinde duran Hisarcıklıoğlu, özellikle stratejik alanlarda ve yine diğer alanlarda da AB-Türkiye iş birliğinin artması gerektiğini şöyle ifade etti:
“Başta enerji güvenliği olmak üzere, gıda güvenliği gibi stratejik önemi olan konuları da Türkiye- AB ortak çalışma alanına dâhil edilmelidir. Yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüm ve bu dönüşümün gerektirdiği becerilerin geliştirilmesi bir başka önemli iş birliği alanı olmalıdır. Beceriler çağımızın ihtiyaçlarına uygun şekilde geliştirilmelidir. Yeni kuşaklar, geleceğin ekonomisinin ihtiyaçlarına uygun donanımlarla istihdam piyasasına çıkmalıdır. Kısaca, eğitim beşerî sermayemize değer katmaktadır. İş dünyamızın rekabet gücünün artmasına destek olmaktadır. Aynı şekilde gümrük birliğinin modernizasyonu da Türk ve AB iş dünyası için ciddi katkılar sağlayacaktır. Esasen, biz yeşil dönüşüm, dijital dönüşüm ve Gümrük Birliği’nin modernizasyonunu birlikte düşünüyoruz. Bu açıdan, AB tarafından Ekim ayında İstanbul’da açıklanan Türkiye Yatırım Platformu mekanizmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu mekanizmanın bir an önce işlevsel
hale gelmesini istiyoruz.”
“Vize ve taşıma kotaları konularına acil çözüm”
Vize ve taşıma kotalarının ciddi problem yarattığının altını çizen Hisarcıklıoğlu “Diğer taraftan iş insanları için vize konusu son dönemde daha da ciddi boyutlara ulaştı. Taşıma kotaları, ikili ticaretimizi olumsuz etkilemeye devam ediyor. Vize ve taşıma kotaları konularına acil çözüm bulmalıyız” dedi.
“İlişkileri ileri taşımak için ortam çok elverişli”
Gümrük Birliği’nin güncellenmesi hususuna değinen ve her iki taraftan da bu yönde talep olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, AB-Türkiye ilişkilerinin ilerlemesi için ortamın çok elverişli olduğunu belirtti.
İkili ilişkilerin sahaya olumlu yansıdığını söyleyen Hisarcıklıoğlu “Gümlük Birliği dahil olmak üzere, Türkiye hakkında bilgilenmek isteyen AB işletmelerinin oranı 2013 yılına göre artmıştır. Şirketler, Gümrük Birliği’nin güncellenmesini desteklemektedir. Avrupa Birliği’ndeki işletmeler, Yeşil Mutabakat ve dijital tek pazar hususunda AB ile Türkiye arasındaki iş birliğini de desteklemektedir. Kısaca, Türkiye- AB iktisadi ilişkilerini daha da ileri taşımak için çok elverişli bir ortam vardır. Türk ve AB şirketlerinin saha çalışmasında ortaya koydukları görüşler, esasen ikili ticari ilişkilere de bariz şekilde yansımaktadır. Son çeyrek asırda, karşılıklı ticaret hacmimiz 4 kat artmıştır. 2022 yılı itibariyle, Türkiye- AB mal ticareti 196 milyar dolara ulaşmıştır. AB, Türkiye’nin en büyük ihracat ve ithalat ortağıdır. İthalatımızın, yaklaşık dörtte biri AB kaynaklıdır. Türkiye ihracatının yaklaşık yüzde 41’i de AB’ye yapılmaktadır. Türkiye AB’nin 6’ncı büyük ticaret ortağıdır. AB, aynı zamanda, Türkiye’deki dış yatırımlarda ilk sıradadır” dedi.
YORUMLAR