Medyascope'dan Nilay Kamu'nun haberine göre Apple, diğer popüler akıllı telefon üreticilerine göre Samsung ve Huawei gibi, her yıl onlarca model tanıtmıyor. Bir yıl içinde tek bir model ve farklı depolama alanı ve boyutlara sahip versiyonlarda iPhone’lar tanıtıyor. Burada yıllar içinde değişen bir politika da bizleri karışılıyor.
Şöyle ki, Apple, iPhone 11’i tanıttığında iPhone 11, iPhone 11 Pro ve iPhone 11 Pro Max modelleri vardı. Başlangıç seviyesi olarak uygun fiyatıyla öne çıkan iPhone 11, 6.1 inçlik bir boyuta sahip modeldi. iPhone 11 Pro 5.8 inç ve iPhone 11 Pro Max ise 6.5 inçlik bir boyuttaydı. iPhone 11’de iki kamera, pro modellerde ise üç kamera vardı. Küçük farklılıklar dışında bu üç telefon arasında önemli bariz ve anlamlı ayrımlar yoktu, ancak yıllar içinde bu değişti.
En büyük değişimi, iPhone 14 serisinde görmeye başladık desek yeridir. Neden mi? iPhone 14, iPhone 14 Plus ve iPhone 14 Pro/ iPhone 14 Pro Max modelleri karşımıza çıktı ancak “pro” takısına sahip olmayanlar üvey evlat muamelesi gördü. Hem daha eski işlemci, hem de “Dynamic Island” olarak geçen “Dinamik Ada” ekran özelliğinden mahrum bırakıldılar.
Ancak 12 Eylül 2023’e geldiğimizde ise iPhone 15 serisi arasındaki “artılar ve eksiler” iyice fark edilir hale getirildi ve yok artık denecek nüanslar bizleri karşıladı. Bunlar arasında bir lütuf gibi sunulan USB 3.0 da var. Pro takısına sahip olmayan iPhone 15 ve iPhone 15 Plus modellerinde USB 2 standardının, iPhone 15 Pro ve 15 Pro Max modellerinde ise USB 3 standardının olduğu aktarıldı. Yıllardır direndiği USB-C portuna geçişi nihayet bu yıl tamamlayan Apple, maalesef 23 yıllık teknolojiyi binlerce lira ödenerek alınacak olmasına rağmen (Türkiye’de vergilerle en pahalı iPhone yaklaşık 93 bin TL) iPhone 15 ve iPhone 15 Plus’a eklememeyi tercih etti.
Burada daha iyi anlaşılması adına USB 2’nin 480 Mbps’e kadar hızı desteklediği, USB 3’ün de 10 Gbps’e ulaştığını söylemek lazım. Bu fark neyi sağlıyor? Çok daha hızlı şarj etme, veri aktarma hızı gibi önemli farkları içeriyor. Yani USB 3.0, 10 kat daha hızlı.
Bunun yanında başlangıç seviyesi sayılan iPhone 15 ikilisi A16 Bionic işlemciyle donatıldı. Pro’lar ise yeni nesil A17 Pro ile. Buradaki farklılık USB standardını belki etkiliyor olabilir ancak performans tarafında önemli bir kayıp yaşatacak.
Bir diğer şey ise periskop kamera. Android tarafında yaklaşık altı yıldır kullanılan bu teknoloji Apple’ın cihazlarına yeni geliyor. Belirtmem gerekiyor mu bilmiyorum ama bu özellik de sadece pro için geliyor. iPhone 15 ve iPhone 15 Plus modellerinde bu özellik de yer almıyor.
iPhone 15 Pro Max’in periskop kameraya kavuşması pro modele kıyasla 100 dolarlık bir artışa neden oldu.
Standart lenslerden daha farklı bir sistemle çalışan periskop lens teknolojisi, cihazın içine görüntüyü 45 derece değiştirerek taşıyor. Normal kamera sensörlerinde görüntü, bir lens ya da iki farklı mercekten geçerek 90 derecelik açıyla düşüyor. Periskop tarafında ise bu görüntü lensten geçiyor ancak prizma yapıya çarpıyor ve açısı değişiyor. Bunun avantajı ise fiziksel sorunları ortadan kaldırmak oluyor. Apple da dün geceki etkinliğinde tam bu sistemi anlatarak, “devrim niteliğinde özelliklere sahip” kamera lensini duyurdu. iPhone tarafı için devrim ancak, Huawei gibi şirketler bu teknolojiye sahip telefonlarını halihazırda yıllar önce tanıtmış durumda.
Bir de elbette “eylem düğmesi” detayı var. iPhone’da belki de en sevilen donanımsal özelliklerden biri “ses anahtarı”ydı. Çünkü ses düğmesine basmadan tek bir parmak hareketiyle telefonu sessize almak mümkün hale geliyordu. Burada basit bir şekilde telefonu sesliye alma ya da sessize alma fonksiyonu sunuluyordu. Bu sistemin değişeceği ve yerine “eylem düğmesi”nin geleceği bu yılın başlarında konuşulmaya başlandı. Etkinlikte bu değişikliğin yapıldığını gördük ama bilin bakalım hangi modellere bu değişiklik uğramadı?
iPhone 15’e ve iPhone 15 Plus’a…
Apple ekran tarafında da 60Hz ile iPhone 15 ve iPhone 15 Plus modellerini dışlıyor. 2021 yılındaki veriler 60Hz’lik ekranların devrinin kapandığını 90Hz ve 120Hz gibi rakamların artık standart haline geldiğini gösteriyor. Ancak Apple, Türkiye’de en ucuz iPhone 15’in 49 bin 999 TL’ye satılacağı bir durumda 60Hz ekranlı telefon sunuyor. iPhone 15 Pro ve Pro Max modellerinde 120Hz’e çıkıyor.
RAM tarafında da yıllar önce terk edilen 6 GB’ı tercih ediyor. Üst modellerde 8 GB RAM sunuluyor.
Pek çok kişi burada “Elbette pro modellere farklı bazı özellikler ve avantajlar sunulacak, onlar pro” diyecek. Ancak bu sunulanlar bir lütuf gibi verilmemeli, zaten her telefonda sunulacak özellikler ya da yenilikler iPhone 15 ve iPhone 15 Plus modellerine eklenmiyor.
Bunun dışında 15 Pro ve 15 Pro Max modellerinde Thread “mesh” ağ protokolüne destek veriliyor. Yine premium taraf için yüksek hız sunan Wi-Fi 6E desteği sunuluyor.
iPhone 15 Pro Max ile sunulan 5x optik yakınlaştırmanın yanında 25x dijital yakınlaştırma sunuluyor.
Daha fazla batarya kullanımı da A17 Pro işlemcisine sahip pro modeller için geliyor. Yani iPhone 15 ve iPhone 15 Plus alırsanız pil ömrü iPhone 14’ler ile aynı olacak. Apple tarafından birkaç kez teknoloji harikası titanyum tasarıma sahip olduğu özellikle vurgulanan iPhone 15 Pro ve iPhone 15 Pro Max modelleri iPhone 14 Pro’ya kıyasla 19 gram daha hafif! İnanabiliyor musunuz!!!!
Apple’ın önceki yıllara göre daha kısa süren etkinliğinde yukarıda saydığım bazı özellikler ballandıra ballandıra anlatılırken, bazıları hiç söylenmedi bile.
Ancak merak edenler için teknik özelliklerin tamamı Donanımhaber’in aktardığı tablodaki gibi:
Aslında daha çok konuşulması gereken şey ise Apple’ın daha önce pek de umursamadığı “oyun oynama” performansı. Bu etkinlikte belki de en öne çıkan şeylerden biri -benim açımdan-, oyun oynatma vaadi oldu. Çünkü iPhone ezelden beri oyun performansı tarafında iddiası olmadan “eh meh” bir şekilde Apple Arcade tarafındaki basit sistemli oyunlar ve PUBG Mobile gibi çok da sistem gerektirmeyen oyunları fena olmayan şekilde oynatabiliyordu. Ancak telefon çok ısınıyor ve zaten yangından mal kaçırır gibi oldukça hızlı tükenen şarjı, bir de oyun oynandığında çok daha kısa sürede bitiyordu. Şimdi ise söylendiği kadarıyla iPhone 15 Pro ve iPhone 15 Pro Max modelleri Resident Evil oyunları, Assassin’s Creed Mirage gibi yüksek performans isteyen oyunları oynatabilecek.
Apple burada, profesyonel sınıf GPU ile yüzde 20 daha hızlı bir performansın yanında enerji verimliliğine sahip altı çekirdekli bir tasarımın bulunduğunu aktarıyor. A17 Pro’nun daha hızlı, verimli performans ve donanım sunarak ışın izlemenin de eklenmesiyle “üst düzey mobil oyun” tecrübesi sunacağı vaat ediliyor.
Apple, performans artışının yanı sıra Ray Tracing, yani ışın izleme özelliğini de prolara dahil etti. iPhone 15 Pro’lara bir PC ve konsol oyunu olacak Assassin’s Creed Mirage’ın ilk kez gelecek olması, mobil oyun tarafı için oldukça önemli. Bazıları için bu tarz büyük sistem ve performans gerektiren ya da seyir tecrübesi sunan oyunlar daha büyük ekranlarda oynanmalı ancak telefondan oyun oynamayı seven ve “yüksek performanslı” oyunları desteklemediği için iPhone’dan bu oyunları oynayamayanlar için önemli bir gelişme denebilir.
Bunun yanında söylendiği gibi Resident Evil Village ve Resident Evil 4 ve Death Stranding gibi oyunlar bu yıl bitmeden iPhone 15 Pro’larda oynanabilecek “yüksek performans” isteyen oyunlar olacak Mirage ise 2024’ün ilk yarısında çıkacak.
YORUMLAR