6 Şubat depreminde yıkılan, 35’i Gazimağusa Türk Maarif Koleji voleybol kafilesinden 72 kişinin yaşamını yitirdiği Grand İsias Otel davasının ikinci duruşması Adıyaman’da başladı.
Duruşmayı takip etmek üzere Kuzey Kıbrıs’tan gelen aileler “Suçlar sabittir. Suçlular bellidir. Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkeme, heyeti bu gerçeklerle hareket etmek zorundadır” açıklamasını yaptı. Aileler, dosyaya sorumlu kamu görevlilerinin de dahil edilmesini ve sanıkların “olası kastla öldürme”den yargılanmasını istedi. Gazi Üniversitesi tarafından hazırlanan raporun hiçbir bilimsel gerçekle uyumlu olmadığını belirten aileler yeni bir bilimsel rapor talep ediyor.
İddianamede, 3'ü tutuklu 11 sanık hakkında "bilinçli taksirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası talep ediliyor.
Kuzey Kıbrıs’tan duruşmayı takip için gelen heyet arasında Başbakan Ünal Üstel, Başbakan Yardımcısı ve Turizm, Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, İçişleri Bakanı Dursun Oğuz, Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, iktidar ve ana muhalefet parti milletvekilleri de yer alıyor.
Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmayı takip etmek üzere Kuzey Kıbrıs’tan Adıyaman'a gelen öğrencilerin aileleri duruşma öncesi bir basın açıklaması yaptı.
Ortak davamız İsias'ta yeni bir sürece giriyoruz'
Açıklamayı yıkılan İsias Oteli’nde kızı Selin’i kaybeden Ruşen Yücesoylu Karakaya okudu.
“Ortak davamız olan İsias’ta yeni bir sürece giriyoruz. Grand İsias Otel davası için başlatılan dava sürecinde 2. duruşma için yeniden Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeyiz. Son adalet yürüyüşümüz ile birlikte buraya çok daha güçlü geliyoruz” diyen Karakaya dava sonuçlanana ve sorumlu herkes yargılanıp ceza alana kadar mücadeleden vazgeçmeyeceklerini söyledi.
Karakaya, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Davayla ilgili geçtiğimiz haftalarda üzüntümüzü, endişemizi ve öfkemizi arttıran, adalet istediğimizi daha güçlü hale getiren kararlar alınmıştır. Bu davada bilimin yol göstericiliğine güveniyoruz. Hukukun üstünlüğü kadar toplum vicdanının gücüne de inanıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti adaletinden tek beklentimiz İsias cinayetinin failleri bizlerden aldıkları her canın bedelini ödemelidir. Bu cezayı yalnızca kendi çocuklarımız için değil, bir deprem ülkesinde başta hiçbir anne ya da baba evladının ardından yas tutmasın diye istiyoruz.
‘Suçlar sabit, suçlular bellidir’
Öylesine ibretlik bir ceza olmalıdır ki kimse yapı güvenliğini ihmal etmeye bir daha cesaret edemesin. İlk duruşma sonrası geçen üç buçuk aylık sürede tarafımızdan alınan bağımsız bilimsel raporlarda binanın tüm usulsüzlükleri ortadadır. Otel dedikleri ucube tam 17 saniyede yıkıldı, raporlara girmiştir. Bütün kusurlar nettir. Suçlar sabittir. Suçlular bellidir. Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkeme, heyeti bu gerçeklerle hareket etmek zorundadır. Kim olduğu belli olan bu katiller yarattıkları bu usulsüz yapıda çocuklarımızı, velilerimizi, öğretmenlerimizi, arkadaşlarımızı ve turist rehberlerimizi bizden koparmıştır.
‘Olası kastla öldürme’den yargılansınlar
Şampiyon meleklerimizi, rehber arkadaşlarımızı, deprem kayıplarının her birini sevgi ve özlemle her nefeste anıyoruz. Biz onları bizden koparan bu katillerin hep peşinde olacağız. Saniyeler içerisinde kum yığınına dönerek sevdiklerimize mezar olan bu yapının sorumluları ‘bilinçli taksirle değil’, ‘olası kastla öldürmeden’ itham edilmelidir. Bugün Bu toplulukların devamı dava dosyasında sorumlu kamu görevlileri içinde yargılamanın başlatılması ve Gazi Üniversitesi tarafından hazırlanan ve hiçbir bilimsel gerçekle uyumlu olmayan rapordan ayrı yeni bir bilimsel rapor talebi buradayız. Türkiye adaletine ve mahkeme heyetine güvenmek istiyoruz. Yüzlerce, binlerce, kilometrelerce uzaklardan gelerek, bizlere güç veren herkese, siz basın emekçilerine ve tüm dava teşekkür ederiz. Bizim meleklerimize verilmiş bir sözümüz var. Bu sözümüzü de sonuna kadar tutacağız. İyi ki varsınız. İyi ki yanımızdasınız.”
Üstel: Yeni bir rapor talep edeceğiz
Basın açıklamasında konuşan Kuzey Kıbrıs Başbakanı Ünal Üstel "Biz, Türkiye Cumhuriyeti’nin adaletine güveniyoruz" dedi.
Üstel "Biz çocuklarımızı unutmadık, unutturmayacağız. Adalet sonuçlanana kadar biz bu işin devlet olarak takipçisi olacağız. Gazi Üniversitesi tarafından hazırlanan rapora bizim hukukçu arkadaşlarımız inceledi ve gördü ki tam neticelendirilmemiş rapor ortada. Özel avukatlarımızla raporları inceledik. Yeni bir rapor talep edeceğiz. Bu rapor ışığında adaletin tecelli etmesini bekleyeceğiz" ifadelerini kullandı.
Özel komite oluşturuldu
ANKA'nın haberine göre, Kuzey Kıbrıs'taki mecliste "Türkiye Cumhuriyeti'ndeki Depremle İlgili Hukuki ve Adli Sürecin İzlenmesine İlişkin Oluşturulan Geçici ve Özel Komite Meclisi" isimli özel bir de komite kuruldu. Komitenin, sürecin adli ve hukuki takibi için kurulduğunu belirten Cumhuriyetçi Türk Partisi Girne Milletvekili Fazilet Özdenefe, komite üyelerinin de davayı izlemek üzere Adıyaman'a geldiğini söyledi.
Mecliste temsil edilen tüm siyasi partilerden temsilcilerin yer aldığı komite 20 Şubat 2023'te kuruldu.
Komitenin görevleri arasında; yaralılar, kayıplar, mağdurlarla ilgili olarak Türkiye Cumhuriyeti'nde gerek cezai gerekse hukuk davaları bağlamında adli süreçlerde, TBMM, savcılıklar, Adalet Bakanlığı tarafından deprem suçlularının soruşturulması ve ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla inceleme araştırma süreçleri yer alıyor.
YORUMLAR