Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, Almanya CumhurbaşkanıFrank-Walter Steinmeier ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ortak basın toplantısı düzenledi.
Almanya'nın savunma sanayiindeki kısıtlamaları kaldırılması gerektiğini ve terörle mücadele konusunda kendilerinden destek beklediklerini ifade eden Erdoğan, DW muhabirinin İsrail'le ticari ilişkilerle ilgili sorusuna da, "Yoğun ticari ilişkileri artık ayakta tutmuyoruz, o iş bitti" diye yanıt verdi. "Dünyadaki hiçbir ülkeyle Almanya'nın bu kadar yoğun dostane ve ailevi ilişkileri yoktur" diyen Steinmeier, "Birbirimize ihtiyacımız var" ifadesini kullandı.
İlk sözü alan Erdoğan, iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirme ve özellikle savunma konusundaki engelleri aşmak istediklerini söyledi. "Savunma sanayinde karşılaştığımız kısıtlamaları artık gündemimizden tamamen çıkartalım istiyoruz" ifadelerini kullanan Erdoğan, Almanya'dan "terörle mücadele" hususunda daha fazla destek ve dayanışma beklediğimizi ifade ettiklerini bildirdi.
İsrail yönetiminin Gazze'de 200 günü aşkın süredir devam ettirdiği saldırıların da gündemlerinde olduğunu kaydeden Erdoğan, "(Gazze) Ateşkesin sağlanması, kesintisiz ve yeterli insani yardımın Filistin halkına ulaştırılmasına yönelik çabalarımızı artırarak sürdüreceğiz" dedi.
Erdoğan: 'Savunma alanında üretim projelerini konuşmayı ümit ediyoruz'
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:
"Turizm alanındaki işbirliğimizde her gecen gün gelişmektedir. 2023’te Almanya’dan 6 milyona aşkın turisti ülkemizde ağırladık Avrupa ile birlikte Almanya’da yükselen yabancı karşıtı, İslam karşıtı, aşırı sağcı ve ırkçı örgütlere ilişkin endişelerimiz giderek artıyor. Gazze’de 200 gündür yaşanan benzeri görünmemiş zulmün son bulması çağrımızı tekrarladım. Netanyahu hükümeti sırf siyasi ömrünü uzatmak adına kendi vatandaşları dahil tüm bölgemizin güvenliğini tehlikeye atıyor.
"50 milyar doları bulan ikili ticaret hacmimizi, dengeli biçimde 60 milyar dolar seviyesine ulaştırmayı hedefliyoruz. Savunma sanayinde karşılaştığımız kısıtlamaları artık gündemimizden tamamen çıkartalım istiyoruz. Türkiye ve Almanya'nın bilhassa savunma alanında engelleri değil, bundan sonra ortak üretim projelerini konuşacağını ümit ediyoruz. Terörle mücadele hususunda Alman makamlarından daha fazla destek ve dayanışma beklediğimizi ifade ettik.
Steinmeier: Birbirimize ihtiyacımız var, özellikle NATO'da
Steinmeier'ın açıklamaları ise şöyle:
"Benim için diplomatik ilişkilerimizin başlamasının 100’üncü yıl dönümünde Türkiye’ye gelmek çok önemliydi. Almanya olarak depremzedeleri unutmayacağız ve desteklemeye devam edeceğiz. Ekonomik ilişkilerimiz, daha da geliştirmek zorundayız; yasal güvelik ve hukuk devleti ilkeleri bunun için çok önemli. Türkiyeye dinamik demokratik ve Avrupaya yönelen bir gelişme diliyorum. İlişkilerimizin sürmesini arzu ediyorum. Dünyada yaşanan gelişmeler hepimizi endişelendiriyor. Özgüvenli yeni ülkeler ortaya çıkıyor. Türkiye ile Almanya tek ortaklar değil ve biz özellikle iki ülke birbirimizden vazgeçmeyiz. Birbirimize ihtiyacımız var, özellikle NATO'da. Ortak çıkarlarımızı ortaya çıkarıp ortak çalışmalıyız.
Kıbrıs konusunu da ele aldık Rusya-Ukrayna savaşını da. Yeniden yapılanma konferansına sayın Cumhurbaşkanı sizi de bu vesileyle davet ediyorum. Hamas 1200 çocuğu öldürdü. 7 Ekim saldırısı olmasaydı bu savaş olmazdı. Gazze'deki insani durumu düzeltmek zorundayız, savaşın bölgeye yayılmasını engellemek zorundayız
Döner polemiğine yanıt
Açıklamaların ardından iki ülke tarafından ikişer gazeteciye soru hakkı verileceği ifade edildi. 'Şu anda her iki ülkede de bir döner tartışması olduğuna' atıfla sorulan soruya yanıt veren Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, "Aslında yüzeysel olduğunu düşünmüyorum ilişkilerin. Aslında bu ziyaretle ilgili tartışmaların yüzeysel olduğunu düşünüyorum" diye konuştu. Erdoğan ise "Herhalde döner İstanbul'da bitirildi" ifadelerini kullandı.
Erdoğan’a İsrail’le ticaret soruldu
Açıklamaların ardından iki lider soru-cevap bölümüne geçti.
Erdoğan, DW muhabirinin kendisine yöneltiiği, "Sık sık İsrail'e karşı sesinizi yükseltiyorsunuz, Netanyahu'yu Nazi yöntemleri kullanmakla suçluyorsunuz, aynı zamanda yoğun ticari ilişkileri ayakta tutuyorsunuz. Bunu nasıl açıklıyorsunuz?" sorusuna, "Yoğun ticari ilişkileri artık ayakta tutmuyoruz, o iş bitti" şeklinde yanıt verdi.
Erdoğan, devamla şu ifadeleri kullandı:
"Bunu kısa zaman önce Dışişleri Bakanım açıkladı. Fakat şunu bilmenizi istiyorum; şu anda İsrail'in Gazze'ye yaptığı saldırılardaki ölüm sayısı ne yazık ki 45 bini buldu. Bu rakamı bir kenara koymamız söz konusu olamaz. Yaralılar 75 bini buldu.
Bu yaralılar içerisinde durumu ağır olanların bir kısmını ülkemizde tedavileri devam ediyor. Tabii çocuk, kadın, yaşlı büyük bir burada maalesef ağır manzara var.
Bu manzarayı Alman dostlarımızın görmesi lazım. Bu kadar Gazze-Filistin tamamiyle yerle yeksan olmuş, her taraf yıkılmış, böyle bir durumda. Kaldı ki, İsrail'le Gazze'nin silah, mühimmat, araç gereç bunlar zaten mukayese edilmez. Bunları görerek değerlendirmeyi yapmak lazım. Tüm Batı kimin yanında yer alıyor? İsrail'in yanında yer alıyor.
İsrail'in acımasız saldırıları karşısında Gazze'nin böyle bir imkanı var mı? Yok. İmkansızlıklar içerisinde şu anda rehinelerin takası noktasında bir gayretin içerisindeyiz, bir mücadelenin içerisindeyiz. Temenni ederiz ki bu takasta başarılı oluruz."
Almanya’nın İsrail desteği
Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier ise İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ve ülkesinin İsrail'e desteğine yönelik soruya şu yanıtı verdi:
"Mahkeme nezdinde bu konuda Almanya'nın desteğinin bir soykırıma katkı olduğu izlenimine karşı biz de tabii ki girişimde bulunuyoruz. Bu fikri paylaşmıyoruz. Hukukçularımızla uluslararası mahkemede bu konumumuzu savunuyoruz."
YORUMLAR