İsrail'in Unit 8200 adlı askeri casus biriminin başkanının kimliği, bir çevrimiçi güvenlik ihmalkârlığı üzerine ortaya çıktı.
İngiliz The Guardian gazetesinin ortaya çıkardığı bilgilere göre, birimin başkanı Yossi Sariel'in Amazon'da çıkardığı kitap, kimliğinin çevrimiçi ortamda ortaya çıkmasına neden oldu.
Söz konusu kitap, birimde 20 yıldan fazla süredir başkanlık yapan Sariel'in adına açılan özel Google hesabının, casusluk şefinin kimliği, konumu ve sicilinin tespit edilmesine yol açtı.
İngiliz gazete, Sariel'in "İnsan Makine Ekibi" (The Human Machine Team) adlı kitabın gizli yazarı olduğunu çeşitli kaynaklardan doğruladığını bildirdi. Söz konusu kitapta, yapay zekanın askeri personelle makineler arasındaki ilişkileri nasıl dönüştürebileceğine dair birtakım tezler sunuluyor.
Sariel'in "YS" mahlasını kullandığı kitap 2021'de yayınlanmıştı. Kitap, İsrail ordusunun (IDF) Gazze'deki savaşta da kullandığı gelişmiş yapay zekalı sistemler için bir kılavuz niteliği taşıyor.
Kitabın elektronik versiyonunda bulunan anonim eposta adresi üzerinden Sariel'in adına ve Google hesabına kolayca ulaşılabildiği kaydedildi. The Guardian'a konuşan bir IDF sözcüsü, söz konusu eposta adresinin Sariel'in kişisel hesabı olmadığını, hesabın "kitapla ilgili meselelere ithaf edilmek üzere" açıldığını söyledi.
Güvenlik açığının, istihbaratı "yaşadığı ve soluduğu" söylenen ancak IDF'nin elit siber istihbarat bölümünü yönetme görevi tartışmalı hale gelen Sariel üzerinde daha fazla baskı oluşturmasının muhtemel olduğu söyleniyor.
Birim, 7 Ekim'i önleyememesi nedeniyle eleştiriliyordu
İngiltere'nin GCHQ'suna rakip olan istihbarat yetenekleri nedeniyle bir zamanlar İsrail içinde ve dışında saygı duyulan Unit 8200'ün, Filistin topraklarını yakından izlemek için geniş bir gözetleme aygıtı inşa ettiği düşünülüyor. Ancak birim, aynı zamanda Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırılarını öngörememesi ve önleyememesi nedeniyle de eleştiriliyor.
Unit 8200, Hamas'ın saldırılardan ardından, daha geleneksel istihbarat toplama tekniklerini reddetmesi nedeniyle "teknolojik kibire" sahip olmakla da suçlandı.
Sariel, üç yıl önce yayınlanan kitabında, modern savaşı dönüştürmek için makine öğrenimini kullanma konusundaki fikirlerinin ana akım haline gelmesi gerektiğini savunuyordu. Kitapta, "Bu fikirleri sadece çevreden alıp sahnenin merkezine ulaştırmamız gerekiyor" ifadeleri yer alıyor.
Kitabın bir bölümünde, yapay zeka destekli bir "hedef makinesi" konseptinden bahsediliyor. Buradaki ifadelerin, İsrail ordusunun bugün Gazze'ye dönük bombardımanlarında benimsediği hedef tavsiyesi sistemleriyle uyuşması dikkat çekiyor.
İsrail ordusu, son altı ay boyunca Sariel liderliğindeki Unit 8200 tarafından hızla geliştirilen ve iyileştirilen çok sayıda yapay zekalı karar destek sistemini devreye soktu.
Bunlar arasında İsrail-Filistin yayını +972 dergisi, İbranice yayın yapan Local Call ve The Guardian'ın raporlarında ortaya çıkan iki hedef tavsiyesi sistemi olan "İncil" (Gospel) ve "Lavanta" (Lavender) yer alıyor.
Kitapla istihbarat şefinin arasındaki bağ tespit edildi
+972 ve Local Call yayınları, çarşamba günü, Unit 8200'le "Tuğgeneral YS" adlı kişinin yazdığı kitap arasındaki bağlantıya değinmişti.
Sariel'in, Washington DC'deki ABD Ulusal Savunma Üniversitesi'nde misafir araştırmacı olarak bir yıl kaldıktan sonra İsrail ordusunun izniyle kitabı yazdığı ve burada yapay zekanın modern savaşı dönüştürmek için kullanılması gerektiğini öne sürdüğü bu dergiler tarafından tespit edildi.
Üst düzey komutanlara ve güvenlik görevlilerine seslenen kitap, tamamen otonom sistemler oluşturmak yerine, "insanlar ve yapay zeka arasında sinerji" elde etmeyi amaçlayan bir "insan-makine ekibi" konseptini öneriyor.
Eski bir istihbarat yetkilisine göre bu, Sariel'in bir "düşünce lideri" olma tutkusunu yansıtıyor. Buna göre Sariel, 2000'li yıllarda "Koro" olarak bilinen, İsrail istihbarat uygulamalarının elden geçirilmesini teşvik eden akademi çevresinden bir grup casusun önde gelen üyelerinden biriydi.
İsrail basınında çıkan bir raporda da, 2017 yılı itibarıyla Sariel'in İsrail ordusunun merkezi komutanlığının istihbarat başkanı olduğunu öne sürülüyor. Sariel'in daha sonra Unit 8200'in komutanlığına yükselmesi, geleceğe yönelik teknolojik vizyonunun ordu tarafından onaylandığına işaret ediyor.
'7 Ekim peşimi bırakmayacak' demiş
Diğer yandan, Sariel'in kimliğinin ortaya çıkması istihbarat şefinin zor bir zamandan geçtiği bir döneme denk geldi. Şubat ayında İsrail gazetesi Maariv'in 7 Ekim saldırılarından sonra Unit 8200'deki karşılıklı suçlamaları yayınlamasının ardından İsrail kamuoyu, casusluk birimine dönük bir sorgulama içerisine girmişti.
Gazetenin yazısında Unit 8200'ün komutanı için "Y" kısaltması kullanılmıştı.
Gazetenin yer verdiği raporda, Sariel'i eleştirenlerin, Unit 8200'ün "bağımlılık yaratan ve heyecan verici" teknolojiyi eski moda istihbarat yöntemlerine göre önceliklendirmesinin felakete yol açtığına inandığı belirtiliyordu.
Sariel'inse meslektaşlarına 7 Ekim saldırılarının yaşamının son gününe kadar "peşini bırakmayacağını" söylediği aktarılıyor. Sariel'in 7 Ekim'e ilişkin "Olanların sorumluluğunu kelimenin en derin anlamıyla kabul ediyorum. Yenildik. Yenildim" ifadelerini kullandığı belirtiliyor.
İsrail'in askeri casusluk birimi Unit 8200'ün şefinin kimliği, bugüne kadar sıkı bir şekilde korunuyordu. Ordudaki en hassas rollerden birini üstlenen birim, "ABD Ulusal Güvenlik Teşkilatı'yla karşılaştırılabilecek, dünyanın en güçlü gözetleme teşkilatlarından biri" olarak değerlendiriliyordu.
YORUMLAR