Bu kapsamda İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) ve İme Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş arasında protokol imzalandı. Protokol sayesinde hidrojen enerji üretiminde Ar-Ge çalışmalarının hızlı ve verimli bir şekilde sonuçlanmasına olanak sağlanacak.
Türkiye’nin enerji stratejisi içinde hidrojenin öneminin gün geçtikçe arttığına dikkat çeken İYTE Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran “Üniversite - sanayi iş birliği kapsamında Enstitümüz ile İme Enerji Sanayi ve Ticaret AŞ arasında imzaladığımız bu protokolü son derece önemsiyoruz. İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) tarafından Yeşil ve Mavi Dönüşüm Programı kapsamında Enstitümüz bünyesinde kurulacak İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü–Yeşil Hidrojen Üretim ve Test Sahasının faaliyetlerine ilişkin iş birliğini geliştirmek ve kalıcı kılmak amacıyla imzaladığımız protokol; hidrojen enerji üretimi alanında Ar-Ge çalışmalarının hızlı ve verimli bir şekilde sonuçlanmasına olanak sağlayacak. Yeşil hidrojen ülkemizin hem enerji ithalatında bağımlılığını azaltması hem de yeni bir ihracat kalemi oluşturabilecek olması açısından son derece önemli bir alternatif. İYTE olarak bizler ülkemizin her anlamda kalkınmasına katkılar sunmaya devam edeceğiz.” Diye konuştu.
İYTE Araştırmalardan Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alper Baba ise şunları kaydetti: “Bildiğiniz üzere enerji hem en önemli ihtiyaçlarımızdan hem de sorunlarımızdan birisi. Devletler, emisyon emilimini azaltmak, enerji üretiminde bağımsız olmak adına yenilenebilir enerji üretiminde bir rekabet halindeler. Türkiye imzaladığı Paris Anlaşması uyarınca 2053 yılına dek sıfır emisyon hedefine ulaşmak durumunda. Dünyaya baktığımızda özellikle Japonya ve Çin’in yeşil hidrojen üretimine yapmış oldukları yatırımlar ortada. Hal böyleyken ülkemizde bu konularda çalışmaların artması önem taşımakta olup Enstitümüzde yapılacak çalışmalarla bu sürece önemli katkılar sunacaktır.”
YORUMLAR