İzmir'de Ahilik Haftası festival tadında kutlandı

İzmirli esnaf sanatkarlar, 37. Ahilik Haftası’nı gerçekleştirdikleri renkli etkinliklerle karnaval tadında kutladılar.

24 Eylül 2024 - 12:07

Kutlamalar, esnaf yöneticilerinden oluşan kortejin, canlı heykeller ve bando eşliğinde, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) binası olan Birlik Plaza’dan Cumhuriyet Meydanı’na kortej yürüyüşü ile başladı. Meydandaki Atatürk Anıtı’na Çelen Koyan İESOB Başkanı Yalçın Ata, 36. Ahilik Haftası’nı İzmir’de renkli etkinliklerle kutlayacaklarını söyledi.  

Katılımcılara gevrek-peynir ikramının da yapıldığı meydandaki törene Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Selami Özpoyraz, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz ile Ahilik Haftası Kutlama Komitesi üyesi kuruluşların temsilcileri ve il müdürleri de katıldı.

 

İESOB yöneticileri daha sonra İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban’ı makamında ziyaret etmelerinin ardından, esnaf korteji Kemeraltı’nda vatandaşlara ve esnafa karanfil ile Ahilik öğretilerini içeren broşürler dağıttı. Bando ve canlı heykeller eşliğinde karnaval havasında ilerleyen kortej, Kemeraltı’ndan Konak Meydanı’na kadar yürüyüşünde vatandaşların büyük ilgisini çekti.

Konak Meydanı’nda halka Ahi Lokması ve kavurmalı Ahi Pilavı ikram edildi. Arzu eden vatandaşlar, bina girişine kurulan ‘Ahilik Haftası Hatırası’ dekoru önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.

 

Standları gezdiler, ikramda bulundular

 

Konak Meydanı’ndaki törene İzmir protokolünün önde gelen isimleri katıldı. İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, İzmir Milletvekilleri Mahmut Atilla Kaya ile Hüsmen Kırkpınar, Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu,  İl Emniyet Müdürü Celal Sel, Konak Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan, Narlıdere Kaymakamı Suat Dervişoğlu, MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, İyi Parti İzmir İl Başkanı Av. Ülkü Doğan, İzmir’deki kamu kurumlarının müdürleri, siyasi partilerin yöneticileri törenlerde İzmir Esnaf Teşkilatını yalnız bırakmadı.

 

Törenlerden önce meydana kurulan ve meslekleri simgeleyen standları ziyaret eden protokol üyeleri, daha sonra halka kavurmalı pilav ve ayran dağıttı. Törenler boyunca halka lokma, şerbet ve çeşitli ikramların yapıldığı meydan, gün boyu şenlik havasını sürdürdü.

 

Genç nesile tanıtıyoruz

 

Konak Meydanı esnaf teşkilatı açısından çok özel bir güne tanıklık etti. 2024 yılı İzmir Ahisi, Kalfası ve Çırağına özel kıyafetleri törenle protokol üyeleri tarafından giydirildi.

Törenin açılış konuşmasını yapan İESOB Başkanı Yalçın Ata, Ahi Felsefesi’nin eski bir esnaf geleneği olduğunu belirtti. Ata, ‘Ahilik, sanatın, ticaretin ve mesleğin olgun kişilik, güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulmasını öngören, kökleri çok eskilere uzanan bir geleneğimizdir. Ahilik; tüketiciye saygıyı ve dayanışmayı öngörür. Ahilik Felsefesi, çalışma hayatında ve sosyal yaşamda dürüstlüğü, iyi ahlakı, bilimi ve eğitimi esas alan öğretileri içerir. Ahi teşkilatlanması, SGK, odalar, kooperatifler, tüketici mahkemeleri gibi bugünkü pek çok kurumun temelini oluşturuyor.  Gerçekleştirdiğimiz etkinliklerle de, Ahilik felsefesinin ve Ahi Evran kurallarının topluma, özellikle genç nesile tanıtılmasını hedefliyoruz.’ diye konuştu.

 

Esnaf teşkilatının topluma rol model olduğunu hatırlatan İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban ise, ‘Esnaf ve ahiliğin ülkemizdeki önemi büyüktür. Anadolu feth edildikten sonra yoğun şekilde Anadolu’nun Türkleşmesi, İslamlaşması konusunda yürütülen en disiplinli çalışma ve Osmanlıya nizam ve yön veren teşkilatlanma Ahiliktir. Ahilik sadece ekonomik bir anlayış değil, toplumsal yaşam biçimidir’ dedi.

 

Törende İzmir milletvekilleri Mahmut Atilla Kaya ile Hüsmen Kırkpınar’ın katılımcıları selamlamaların ardından, dondurma ve tatlıcılık mesleğini icra eden Yılın Ahisi Doğan Karasakal’a özel kıyafeti İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban ile İESOB Başkanı Yalçın Ata tarafından giydirildi.  Yılın Kalfası kuyumcu Tahla Bağcı ile otomotiv sektöründe çalışan Yılın Çırağı Saliha Su Çamlı’ya  ise özel kıyafetleri törene katılan diğer protokol üyeleri tarafından giydirildi.

Bu haber 30 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
CHP, İmamoğlu'nun yargılandığı
CHP, İmamoğlu'nun yargılandığı "ahmak davası" gündemiyle...
Türkiye'nin en büyük e-Ticaret siteleri sanal kumar oynatıyor: Yaptırım yok, pazarın büyüklüğü 100 milyar TL'yi geçti
Türkiye'nin en büyük e-Ticaret siteleri sanal kumar oynatıyor:...

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()