TSİ 18.50 sıralarında KKTC Cumhurbaşkanlığına gelen Kerry’i girişte Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı karşıladı. Görüşme yaklaşık 40 dakika sürerken görüşmeden sonra Cumhurbaşkanı Akıncı açıklama yaptı. Görüşmede Kıbrıs Müzakerecisi Özdil Nami, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı, müzakere heyeti üyesi Erhan Erçin ve Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Cenk Gürçağ eşlik etti. Akıncı-Kerry görüşmesinde, ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu bakan yardımcısı Victoria Nuland ve ABD’nin Lefkoşa büyükelçisi Kathleen Ann Doherty eşlik etti.
YOĞUN GÜVENLİK
Kerry’nin gelişinde KKTC Cumhurbaşkanlığında yoğun güvenlik tedbiri alındı. Basın ve görevliler bölgenin trafiğe kapanacak olmasından dolayı Cumhurbaşkanlığına iki saat önceden girdi. Girişte sıkı bir üst arama yapıldı ve bahçede basın için kurulan platform bomba köpekleri tarafından kontrol edildi. Görüşmeyi Kıbrıslı Türk ve Rum ile Türkiye'den basın mensupları da takip etti.
GÜNEY’E GİDEN İKİNCİ, KUZEY’E GELEN İLK ABD DIŞİŞLERİ BAKANI
Kerry, Barış Harekatı’ndan sonra Kuzey’e geçen ilk, 1997’deki çok kısa Madeleine Albright ziyaretinden sonra Güney’i ziyaret eden ikinci ABD Dışişleri Bakanı oldu. Albright’ten önce adayı ziyaret eden son ABD Dışişleri Bakanı ise Henry Kissinger’di. ABD tarihinin önemli dışişleri bakanı ve diplomatlarından olan Kissinger, 1974’te, Ankara ve Kıbrıs’a ziyaretler gerçekleştirerek iki taraf arasında arabuluculuk yapmaya çalışmıştı. Kıbrıs’a bugüne kadar gelen en üst düzey ABD yetkilisi ise geçtiğimiz yıl hem Kuzey, hem de Güney’e ziyaret gerçekleştiren ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden oldu.
1974’te Kıbrıs’taki ABD Büyükelçisi Roger Davies’in Rumlar tarafından görev başında öldürülmesinin ardından, ABD yıllarca Kıbrıs’a üst düzey ziyaret gerçekleştirmedi ve silah ambargosu uyguladı. ABD'nin Güney Kıbrıs’a silah ambargosunun geçtiğimiz günlerde kaldırıldığı öne sürülmüştü.
YORUMLAR