AKP kanadından yükselen başkanlık sisteminin revizyonu tartışmalarına muhalefetten itiraz var. CHP parlamenter sisteme dönüş derken, HDP “Toplumun ihtiyacı demokratik, özgürlükçü ve eşitlikçi bir anayasadır” dedi.
Yerel seçimlerin sonuçları ile AKP’de görünen büyük kayıp, bir yılı geride bırakan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sitemi tartışmalarını yeniden gündeme getirdi. Kamuoyu yoklamaları, anketler, halkın yüzde 50’den fazlasının başkanlık sistemini benimsemediğini ortaya koydu. Bu rahatsızlığı gidermek amacıyla AKP tarafından sistemi revize etmek için çeşitli girişimler olacağına dair açıklamalar yapıldı. Öte yandan muhalefet başkanlık sisteminin tamamen ortadan kaldırılmasını istiyor.
AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan gazetecilere, parlamenter sisteme dönme taleplerinin tamamen art niyetli, hükümet olmadan hükmetmeye alışan vesayet sevdalılarının gündem oluşturma çabası olduğunu ileri sürerek, “Eski sistem eskide kaldı, yeni sistemde revize her zaman mümkün” açıklaması yaptı. Ancak muhalefet ‘revizyon’ önerisine ikna değil.
Parlamenter sisteme dönülsün
Partisinin MYK toplantısı öncesinde genel merkez binasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan CHP TBMM Başkanvekili Levent Gök, parlamenter sistemin geri dönmesi için gerekli çalışmanın başlatılacağını söyledi:
“Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi denilen sistemin bir yıl içerisinde nedenli ülkemize zararlar verdiği ortaya çıkmıştır. Çok ciddi bir şekilde kurumlarda ve kurallarda çöküşler başlamıştır. Bunlar defalarca, daha önce tarafımızca ifade edilmişti. Şimdi bu mahsurların AK Parti tarafından da görüldüğünü görüyoruz. Umuyorum ve diliyorum ki herkes makul bir düşünce sistemi içerisinde parlamenter sistemin tekrar geri dönmesi açısından bir çalışmayı başlatacaktır. Türkiye’nin bence önümüzdeki süreçte en önemli gündemi budur.”
HDP köklü bir değişiklik
Meclis’te düzenlediği toplantıda yeni anayasa tartışmaları üzerinde duran HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç da mevcut anayasanın revizyonundan öte köklü bir değişikliğe gidilmesinin yapısal bir ihtiyaç haline geldiğini belirtti. Oluç, “Birincisi, Türkiye’de şu anda var olan anayasa, 80 askeri darbesinden kalma bir anayasadır. Toplumun ihtiyacı demokratik, özgürlükçü ve eşitlikçi bir anayasadır. Bu kadar eklektik ve yamalı bir bohçaya dönüşmüş bir anayasanın değişmesi gerekmektedir. Böyle bir mesele revizyona sıkıştırılamaz. Hemen söyleyelim revizyonun ötesinde köklü bir değişikliğe ihtiyaç vardır” dedi.
YORUMLAR