İzmir Gazeteciler Cemiyeti, medyada şiddet dilini dönüştürmek, şiddete ve çocuk istismarına karşı toplumsal farkındalığı yaygınlaştırmak amacıyla eğitimlerle Denizli’de ‘Nar’ rüzgarı estirdi. Önce Merkezefendi Belediyesi Merkezefendi Kültür Merkezi’nde Belediye Başkanı Şeniz Doğan ev sahipliğinde muhtarlar ve sivil toplum temsilcileri ile bir araya gelen İGC, ‘Nar 2-Şiddete Karşı İletişim Projesi’ni’ tanıttı. İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, Yönetim Kurulu Üyesi Duygu Taylan, Proje Koordinatörü Reyhan Şenay, Avukat Birgül Değirmenci, Psikolog Caner Özdemir, Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan ve Ege Kadın Buluşmaları Platformu Denizli Temsilcisi Fikret Çınar’ın katıldığı buluşmada Denizlili muhtarlarla şiddete ve çocuk istismarına karşı çıkış yolları birlikte tartışıldı.
İGC Cemiyet Başkanı Dilek Gappi, şiddete karşı yerel yönetimlerin çalışmalarının önemine değinerek, muhtarların etkin varlığıyla şiddete karşı birer Nar elçisi olduğunu hatırlattı. Gappi, Merkezefendi Belediyesi’ne proje paydaşı oldukları için teşekkür ederek, kadınların ekonomik ve sosyal özgürlüklerini sağlamak için tüm kurumların birlikte hareket etmesinin önemli olduğuna değindi. Denizli Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan ise Nar projesini yaygınlaştırmak için çalışacaklarını ifade ederek, kadınlara ve çocuklara yönelik sundukları ücretsiz kreş, meslek edindirme ve psikolog, avukat danışmanlığı hizmetlerini artırarak sürdüreceklerini anlattı. Proje ortağı Ege Kadın Buluşmaları Platformu Denizli Temsilcisi Fikret Çınar ise muhtarların mahallerde yerel yönetim yapı taşı olduğunu hatırlatarak, muhtarları güçlendirme çalışmalarını, yerel seçim öncesinde yaptıkları gibi, devam edeceklerini söyledi. Düzenlenen eğitimde Avukat Birgül Değirmenci mahalle muhtarlarının şiddet görmüş bir bireye karşı nasıl yardımcı olabileceğini anlatırken, KADES uygulamasını ve kaymakamlık, karakol, jandarma gibi kurumların koruyucu yaptırımlarını da paylaştı. Psikolog Caner Özdemir ise şiddetin özel hayat değil, kamusal ve toplumsal bir sorun olduğuna değinerek, şiddet görene karşı iletişim tekniklerini anlattı.
Eğitimlerin ardından Merkezefendi esnafını ziyaret eden Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, İGC Başkanı Dilek Gappi, STK Temsilcileri ve proje ekibi esnafların vitrinlerine ‘mahallemize şiddet giremez’ etiketlerini yapıştırarak, sokakta bilgilendirme çalışmaları yaptı.
Gazetecilere Şiddet Haberleri Eğitimi
Nar Mahalle Buluşmaları’nın ardından Denizli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Nuri Boyacı ev sahipliğinde eğitim çalışmaları yapıldı. Prof. Dr. Sevda Alankuş ve Dr. Devrim İnce Denizli’de çalışan gazetecilere şiddet ve çocuk istismar haberlerine karşı kullanmaları gereken dil hakkında bilgiler verdiler. İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, gazetecilerin şiddet ve çocuk istismarı haberlerinde kullandıkları dilin toplumu yönlendirici olduğunu vurgulayarak, bu alanda tüm medya kurumlarının sorumluluk bilinciyle hareket etmesinin önemine değindi. Denizlili gazetecilerin ürettikleri haber ve belgesellerle proje kapsamında telif desteğinden faydalanabileceklerini de söyleyen Gappi, tüm gazetecileri ‘Nar Elçisi’ olmaya davet etti.
Denizli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Nuri Boyacı şiddete karşı doğru haber dilini yaygınlaştırmak için üstlerine düşeni yapacaklarını söyleyerek, bu projenin bir elçisi olmaktan guru duyduklarını dile getirdi.
Hollanda Kraliyeti İnsan Hakları Programı desteği ile yürütülen ‘Nar 2-Şiddete Karşı İletişim Projesi’ İzmir, Manisa, Muğla ve Aydın’da da kadına yönelik erkek şiddeti ve çocuk istismarına karşı çalışmalarını sürdürecek.
YORUMLAR