Özel'den kamuda tasarruf paketine ilişkin açıklama: Bu örtülü bir IMF programıdır

“IMF'in hayaleti işçilerin camına gelmiştir. Birazcık işverenlere, birazcık zenginlere, birazcık Kur Korumalı Mevduat'la servetine servet katanlara yönelsinler”

13 Mayıs 2024 - 16:24

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin MYK toplantısının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından açıklanan "kamuda tasarruf' paketi" hakkında değerlendirmelerde bulunan Özel, "Bugüne kadar 7 kez yaptılar, bu 8'inci... Bu 8'incisinin ilanı, daha önceki 7 genelgeye kendilerinin uymadıklarının göstergesidir. Bugünkünün diğerlerinden ayırıcı özelliği, hep eleştirdiğimiz Saray'ın ilk kez genelge kapsamına alınmasıdır” dedi.

 

"Yazılanların hepsi önemli, ancak tek tek takip edilmesi lazım" diyen Özel, şöyle devam etti:

 

3 yıl boyunca yeni personel istihdam edilmeyeceğinin, sadece emekli kadar personel alınacağını ve kamuda esnek ve uzaktan çalışma modellerinin geliştirileceği ise emekçiler açısında son derece ciddi bir durumdur. Bu, örtülü bir IMF programıdır. IMF gelse işçiye, emekliye zam verme diyecek zaten. IMF'in hayaleti işçilerin camına gelmiştir. Birazcık işverenlere, birazcık zenginlere, birazcık Kur Korumalı Mevduat'la servetine servet katanlara yönelsinler.

 

Özel: Soma'ya adalet gelmeden Özgür Özel hayata gözlerini yumamaz

 

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Soma'da 13 Mayıs 2014'te meydana gelen maden faciasına 10. yılında Soma Belediyesini ziyaret etti.

 

Özel, ilçede büyük bir acıyı hep birlikte göğüslediklerini, Somalı ailelerle birlikte yas tuttuklarını dile getirdi.

 

Adalet arayışında da ailelerle birlikte olduklarını kaydeden Özel, 87 duruşmayı ailelerle takip ettiğini, sorumluların hak ettiği cezayı almadan davanın tamamlandığını, kamu görevlileriyle ilgili yargılamanın ise yeni başladığını belirtti.

 

Özel şunları söyledi:

 

Soma Belediyesi'ne ziyaretimizde bana neredeyse tüm genel başkan yardımcılarım eşlik ediyor. Çok sayıda milletvekilimiz, Parti Meclisi üyemiz burada. Bugün 13 Mayıs 2024. Soma faciasının tam 10’uncu yılı. Bugünden önce bu belediyeye gelmek istemedim. Bugün burayı ziyaret etmek istedim. Çünkü bugün burada olan herkesin ilçe başkanımız Levent Ergünsoy’un, Sercan Okur’un, önceki dönem ilçe başkanlarımızın, önceki dönem yöneticilerimizin, kadın kollarının herkesin bugün bu belediyeye gelip de bizim ziyaret edebilmemizde emeği var. Hüseyin abi, lakabı Ecevit. 1971’den beri bu bayrak elinde, CHP’nin önünde yürüyor. Facianın olduğu gün, ondan bir yıl sonra biz gün oldu, burada 500 kişi yürüdük. Gün oldu 9 kişi yürüdük. Önümüzde Ecevit hep vardı. Kendisine bundan 3-4 sene önce dedim ki ‘Bu Soma Belediyesi’ni bir gün alacağız. Yine sen önde yürüyeceksin, ben geleceğim arkandan bu kapıdan gireceğim’. Bugün onu yaptık. Ben siyasette bu tip sembol olayların, sembol kişilerin asla unutulmaması, günü geldiğinde o beklenen olay gerçekleştiğinde eskiden kurulan hayallerin, yapılan taahhütlerin hiçbir zaman boşa çıkarılmaması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü fikri takip böyle bir şeydir. Bunun için burada bu protokolün bir numarası Genel Başkan değil, Ecevit, bu partinin emekçisi. Ecevit elinde bayrakla kabristanda günlerce ağladı. Ben gözümle gördüm. 10 sene önce bugün kabristanda elinde bayrağı vardı, Ecevit ağlıyordu. Biz ağlıyorduk. Bir gün gülecekse Ecevit’in yüzü gülmeden hiçbir CHP’linin yüzü gülmeyecek.

Soma’daki en gariban insanın yüzü gülmeden hiçbirimizin yüzü gülmeyecek. O yüzden tasarruf tedbiri önemlidir. O yüzden o artırdığı parayı ne yapacak Sercan Okur? Artırdığı parayı Soma’da ihtiyacı olan kim varsa onun sosyal projelerine harcayacak, sosyal yardımlarına harcayacak, sosyal belediyecilik yapmak için harcayacak. Bu kadar önemli ve kıymetli bir şeydir.

 

“Dava yeniden görülmeden Soma’ya adalet gelmez”

 

 Soma’da ben 87 blok dava takip ettim, Aksihar’da. O 87 blok davanın sonunda 5 buçuk gün hapis yattılar adam başı, katlettikleri kişi başı. Çıktılar ve kurtulduk sanıyorlar. Kamu görevlileri ile ilgili yargılama yeni başladı. Hassasiyetle takip ettiğimiz husus şudur: Bir, Akhisar’da görülen dava yeniden görülecek. O dava yeniden görülmeden Soma’ya adalet gelmez. Ama AKP’nin seçimini finanse etsin diye onlara tahsis yapanları, alanı ihalesiz genişletenleri, denetim yaptırmayanları, gelecek olan denetçiyi önceden haber verenleri tespit etmeden buradaki birkaç tane zavallı devlet memurunu cezalandırmakla Soma’ya adalet filan gelmez. Kamu görevlisiyse Türkiye Kömür İşletmeleri’nin Ankara’da başı, ilgili bakanlığın müsteşarından dönemin bakanı Taner Yıldız’a kadar bütün ilişki ağları ortaya çıkmadan ve bu madenle kurulan asimetrik ilişkiler ortaya dökülmeden siyasetin finansmanı ile ilgili, birilerinin mitinglerine Somalı madencilerin buradan taşınıp da o gün Soma’daki maden kazasındaki işçilerin gittiği siyasi mitinglere kadar hepsi irdelenmeden, bütün ilişki ağları ortaya çıkmadan Soma’ya adalet gelmez. O adaleti sonuna kadar takip edeceğiz.

 

“Soma’ya adalet gelmeden Özgür Özel hayata gözlerini yumamaz”

 

Unutmuyoruz. Unutturmayacağız. Bir yandan elbette sorunları dile getiriyoruz. Bir yandan müzakere ediyoruz. Bir yandan mücadele ediyoruz. Bunu unutmayacağız. Soma davası yeniden görülmelidir. Soma davası yeniden görülmüyorsa, adalete yapılan bu anayasa dışı mücadele görülmüyorsa Türkiye’de normalleşme olmaz. Soma’daki kanı yerde bırakırsam benim de gözüm arkada gidecek. Soma’ya adalet gelmeden Özgür Özel hayata gözlerini yumarsa, yumamaz gözü açık gider. Bu kadar açık söylüyorum.

Bugün burada bir zafer sarhoşluğu içinde değil, haklı bir mücadelenin önemli bir kademesini başarmış insanları tebrik etmek için, yasımıza sahip çıkarak hangi partiye geçmişte oy verdiğine bakmadan bütün Somalılara sahip çıkarak bugün buradayız. Burada olmaya devam edeceğiz. Ecevit bugünü gördü, başka günleri de görecek, madencilere sahip çıkacak. Bülent Ecevit gibi, 1970’lerde Ecevit’in madencilere sahip çıktığı gibi Soma’ya, Soma’daki madencilere, Zonguldak’a, Zonguldak’taki madencilere, bütün Türkiye’deki madencilere sahip çıkacak bir halkın iktidarını kurduğumuz gün, Ecevit yine en önde yürüyecek. Biz onun arkasında yürüyeceğiz. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nda madenciden yana bir bakan devir teslime girerken Ecevit o bakanın önünde yürüyecek. Bunu gölge kabinedeki bakanlarım, il başkanım unutmasın. Biz ne zaman iktidarı teslim alacağız. Ne zaman Anıtkabir’e gideceğiz. Ecevit önümüzde yürüyecek. Ecevit’e olan borcumuz, Soma’ya olan vicdan borcumuzdur. Ona bakınca ben, 301 madencinin hatırasını, analarını, çocuklarını görüyorum. Bundan sonra da Soma’nın acısını unutmayacağız. Hesabını soracağız. Bundan sonra artık Soma’da yüzler gülecek. Zaten bu işleri en iyi yapabilen, benim kadar bu meseleyi içinde hisseden birisine Soma’yı emanet ettik. Örgütümüzle beraber ellerinden geleni yapacaklar. Soma’ya verdiğimiz sözleri teker teker tutacaklar.

Bu haber 1106 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kemalpaşa ve Menderes’in yolları yenileniyor
Kemalpaşa ve Menderes’in yolları yenileniyor
Büyükşehir'den hijyenik ped desteği
Büyükşehir'den hijyenik ped desteği

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()