Sempozyumun düzenleyicilerinden ve moderatör olarak görev yapacak olan İZ-AFED (İzmir Afet Bilinci, Çevre ve İklim Farkındalığı Derneği) Başkanı ve Afet Yönetimi Uzmanı Servet ERTAŞ,, sempozyumun "afetlere dirençli İzmir" hedefi için önemli bir dönüm noktası olacağını söyledi.
Servet ERTAŞ; afetlere dirençlilik denilince sadece depremin akla geldiğini, ancak sadece depremi değil; sel, su baskını, fırtına, taşkın ve heyelan gibi farklı afet tiplerinin de önemli riskler oluşturduğunu söyledi. 1995 yılında Çiğli ve Karşıyaka'da yaşanan sel afeti gibi geçmişte çok büyük yıkımlara sebep olan afetler yaşanmıştı. Yine Bornova ilçesi Eğridere Köyünde 2019 yılında meydana gelen heyelan(toprak kayması) büyük yapısal hasara sebep olmuştu. En sonuncusu 2023 yılının son aylarında meydana gelen deniz taşkınları sonucu, İzmir'de bir çok mahallede işyerlerini su basmış ve büyük maddi hasarlara sebep olmuştu. Bu acı tecrübelerden ders çıkarmak için, geçmişi hatırlamak ve mevcut riskleri yeniden gözden geçirmek gerekiyor. .
27 Nisan Cumartesi günü işte bu gerçeğe değinecek; konuyu bütünleşik, bilimsel ve proaktif bir yaklaşımla ele alacağız. İzmir'in tanınmış bilim insanı ve akademisyenleri Prof. Dr. Özlem ÇAKIR, Prof. Dr. Zerrin TOPRAK KARAMAN, Prof. Dr. Doğan YAŞAR konuşmacı olacağı sempozyumda; İZ-AFED Yönetim Kurulu Üyesi İnşaat Yüksek Mühendisi Mutlu Burak Paksoy da, afet risklerine karşı yapısal önlemler ve çözüm önerileri konusunda bir sunum yapacak.
YORUMLAR