Sinan Ateş cinayeti davasında tetikçi ile 'azmettirci'nin ifadeleri çelişti

Silahlı saldırıda hayatını kaybeden eski Ülkü Ocakları başkanı Sinan Ateş cinayeti davasının ilk duruşması bugün Sincan Cezaevi’nde başladı.

01 Temmuz 2024 - 14:40

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, cinayete ilişkin soruşturmayı iki yıl dört ay sonra 29 Nisan’da tamamlamıştı.

 

22 kişiye ‘tasarlayarak öldürme’ suçu yöneltilen iddianamede cinayet sebebi de dahil olmak üzere birçok kritik bilgi yer almamıştı. 

 

'Eksik iddianameyle yarım mahkeme'

Davanın ilk duruşması bugün saat 09.00’da Sincan Cezaevi’nde görülmeye başlandı. Duruşmayı izlemek için gelen Sinan Ateş'in eşi Ayşe Ateş, gazetecilere "Eksik bir iddianame ile yarım bir mahkeme kuruldu. Bizim isteğimiz ayrılan dosyanın hızlıca tamamlanması ve eklenerek, eksiklikler giderilerek yargılamanın yapılması. Suçluların yargılanmasından başka birşey istemiyoruz. Hala gelmeyen deliller var. Mahkemede tüm bunları talep edeceğim. Yoğun güvenlik önlemleri altında yaşıyorum, gerekli haller dışında evden çıkmıyorum. Siyasi parti genel başkanları sağ olsunlar bizi yalnız bırakmayacaklarını açıkladılar" açıklamasında bulundu. 

 

Duruşma başladı

Duruşmanın görüldüğü Sincan Cezaevi’ne giden tüm yollarda polis, ekstra güvenlik önlemi aldı. Ayrıca çevrede devriye atan polisler şüpheli durumlarda kimlik kontrolü yapıldı.

 

Duruşmayı CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ateş'in eşi Ayşe Ateş'in yanında takip ediyor. Özel, duruşma salonundan fotoğraf karesi paylaşarak şunları söyledi: 

 

"Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş suikasti davasını Sincan'da takip ediyoruz. Adalet tecelli edene, suikast üzerindeki sis perdesi aralanana kadar bu davanın takipçisi olacağız."

 

Öte yandan duruşmaya Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce ile CHP, İYİ Parti, DEVA, Gelecek, SAADET Partilerinin genel başkan yardımcıları ve milletvekilleri katıldı.

 

Dervişoğlu eski ülkü ocakları başkanlarıyla

Duruşmayı izleyenler arasında İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu ve genel sekreter Uğur Poyraz da bulunuyor. Dervişoğlu siyasetçiler için ayrılan kısım yerine, duruşmayı izleyen ve Ateş’i tanıyan eski Ülkü Ocakları Başkanı ile birlikte oturdu.

 

09.30

 

Doğukan Cep salondan çıkarıldı

Duruşmaya ilk olarak Ateş cinayetini planlayan ve organize eden sanık Doğukan Çep ile eski Ülkü Ocakları yöneticisi Tolgahan Demirbaş getirildi. 

 

Doğukan Çep, "Bay Kemal nerede" diye bağırınca, jandarma eşliğinde salondan çıkarıldı. 

 

Bu sözlerden sonra X hesabından paylaşım yapan Kemal Kılıçdaroğlu da, “Buradayım! Mahkeme salonunda katillerin ve arkanızdaki ağababalarınızın gözünün içine bakıyorum” dedi.

 

09.40

 

MHP'nin duruşmaya katılma talebine ret

Gazeteci Timur Soykan'ın duruşma salonundan aktardığına göre Avukat İbrahim Ethem Yiğit, Çağrı Campak MHP adına davaya katılma talebinde bulundu. 

 

Mahkeme Başkanı 'suçtan zarar gören sıfatı' olmadığı gerekçesiyle avukatların talebini reddetti. Bu sırada alkış sesleri duyuldu. Mahkeme başkanı uyardı. Sanık avukatları, diğer parti liderlerinin müşteki bölümünde oturmasına tepki gösterdi.

 

10.50

Mahkeme başkanınca iddianame özetinin okunmasının ardından sanıkların savunmalarının alınmasına geçildi.

 

Tetikçi ifadesini değiştirdi

Söz hakkı verilen Eray Özyağcı savcılık ifadesi değiştirdi, "Doğukan Çep’i korumak için, satmamak için öyle konuştum" dedi.

 

Önceki ifadesinde cinayeti kendinin planladığını iddia eden Özyağcı, duruşmada şunları dedi: “'Benim Ankara’ya gitmem lazım’ dedim Doğukan Çep’e. Bana araba ayarladı. Doğukan Çep’in azmettirici olduğunu saklamak için başlangıçta farklı ifade verdim sanki ben planlamışım sadece gibi, onu korumak satmamak için."

 

 Özyağcı savunmasına şöyle sürdürdü:

 

"Doğukan abi, 'Sinan Ateş'i ayaklarından vur uzaklaş diğerleriyle uğraşma' dedi. Ben sağlı sollu ayaklarına ateş ettim sadece. Biz kaçarken 'Reisi vurduk' diye bağırıyorlardı en son.

 

Doğukan abi aradı olaydan bir saat sonra falan, 'Sinan Ateş ölmüş, ben sana ayaklarından vur demedim mi' dedi. 'Bu nasıl oldu' dedi. Ben de ayaklarına sıktım sadece dedim. Bağırdı çağırdı kızdı bana. 'Kapat ben arayacağım sizi' dedi.

 

Soruşturmadan alınan savcıları suçladı

Savcı, 'MHP'den iki yönetici ismini ver seni kurtaralım' dedi. 'Dışarıda içeride seni koruyacağız' dedi. Ben de iftiraya alet olmam dedim. Ben, Sinan Ateş’in sadece ayaklarına sıktım. Ben öldürmedim.

 

Beni önce İzmir'e bir orman içinde villaya götürdüler. 1 ay kadar orada saklandım. Beni botla Yunanistan'a götüreceklerdi. Edirne'de sınırda askerler ateş etmeye başladı. Ben direkt suya atladım. Yüzerek Yunanistan'a çıktım. Havanın aydınlanmasını bekledim. Yunan askerlerine yakalandım. Beni ters kelepçeleyip dövmeye başladılar. Sonra Türkiye'ye attılar."

 

Balkaya: Birini vuracağımı bilmiyordum

Sinan Ateş cinayetindeki bir diğer tetikçi ,se Vedat Balkaya da ifadesinde, "Beni buraya kandırarak getirdiler. Ben suçsuzum. Adam öldürüleceğini bilmiyordum. Bana 'alacak verecek meselesi' dediler. Ben birinin vurulacağını da bilmiyordum" dedi.

 

10.55

Mahkeme başkanı duruşmaya ara verdi.

 

11.35

Duruşma, 11.35'te yeniden başladı.

 

11.55

 

Cinayetin keşifçisi ‘mağdurmuş’

Cinayette ‘keşifçi’ olarak rol alan Suat Kurt’a da söz verildi. O da tetikçi sanıkların benzeri gibi ifade verdi.

 

Savunmasında ‘mağdur olduğunu’ ileri süren Kurt, şunları dedi:

 

“Doğukan’ı aradım, ‘rahmetli olmuş’ dedim. ‘Maalesef abi’ dedi. Bu üzüntüme buradaki Mustafa komiser de şahittir. (Eski cinayet büro amiri Mustafa Ensar Aykal) Çok üzüldüm, cinayet olacağını bilseydim otelde kalır mıydım. Çok üzüldüm, ifademi de öyle verdim. Ben cinayeti öğrenince kaçtım zaten. Gebze’ye gittim.

 

En fazla ayaklarından vurulacak dedi. Ayın 26’sında Ankara’ya gittim. Kendi kimlik bilgilerimle otele yerleştim. Doğukan adres bilgilerini attı, girişini çıkışını ilettim. İfademdeki her şey doğrudur. 27’sinde cezaevine girdim, 28’inde çıktım. Ben cinayet işleneceğini bilsem kendi kimlik bilgilerimle otelde kalmam. Bu kadar aptallık etmem herhalde.

 

Cezaevinden pandemi izninde çıkmışım, bir daha niye böyle bir şeyin içine gireyim. Yandı infazım, mağdur olduk. Ben silah falan görmedim hiçbir yerde.”

 

12.10

 

Doğukan Çep, savunmaya Gezi’den başladı

Azmettirici Doğukan Çep, savunmasına Gezi eylemleri, Suruç katliamında hayatını kaybedenler ve HDP’nin eski eş genel başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ı hedef alarak başladı. 

 

Gezi döneminde çok sayıda ismi vurduğunu ve yargılandığını, bunlar arasında Ayşe Deniz Karacagil, Hasan Ferit Gedik gibi isimler olduğunu söyleyen Çep, “Karacagil vurulduktan sonra Gezi’de kırmızı fularlı kız oldu, Kandil’e gitti“ dedi. Mahkeme başkanı Çep’in sözünü keserek “Sen ne anlatıyorsun sabahtan beri” dedi. Çep ise Suruç Katliamı’nda IŞİD saldırısında hayatını kaybedenlerin de bomba eğitimi aldığını söyledi.

 

‘Azmettiriciyim’

Doğukan Çep devamında Sinan Ateş cinayetinde azmettirici olduğunu belirterek şunları söyledi:

 

"Ben azmettirdim. Ben cezaevinde çıktım. Hasan Ferit Gedik yüzünden haketmediğim ceza aldım. Tahliye oldum, iki sene sonra cenazem onaylandı. Bir gün sabah namazımı kılarken, camide Sinan Ateş ve yanındakiler geldi. Zikir sonrası kendisine Hasan Ferit Gedik davası için yardım istedim. Kendisi de 'Tabi yardım ederim' dedi. Telefonunu verdi.

 

20 gün sonra aradım FaceTime üzerinden aradım. Vurduğum isimleri söyledim, 'Helal olsun hayallerimi gerçekleştirdin' dedi. Teşekkür etti ve arayacağını söyledi. 2021 yılında telefonum çaldı, 'Dosyasını halledecekler, 1 milyon istiyorlar'  dedi. Ben de para bulamayacağımı söyledim. O da '200 bin TL önden verelim' dedi. Parayı buldum, aradım akşam buluştuk.

 

2021 yılında bir kez daha telefonum çaldı ve ‘200 bin TL daha vermemiz lazım, aynı kişilere vermiyoruz. Başka kişilere vereceğiz’ dedi. Borç aldım, buldum ve buluştuk.

 

Beni aradı ‘Üsküdar’a gelebilir misin?’ dedi, gittim. Araçla geldi, yanındaki şahsın kim olduğunu göremedim. Bana ‘Biraz uzun soluklu bir iş, sabırlı olman gerek’ dedi.

 

2021 Kasım ayından bir kez daha aradı ve ‘İşin çözümü geldi, paranın tamamını vermen gerek’ dedi. Ben de paranın tamamını bulamayacağımı söyledim. Borç harç buldum, 250 bin lira ayarladım. Aradığımda Ankara’ya gelmemi istedi. Çukurambar Liva Pastanesi’nde buluştuk, parayı buldum. Bana ‘Bir kez daha aradığımda paranın tamamını getirmen gerek’ dedi. Çıktık arabada parayı verdim. Ofisini gösterdi, önünden geçerken. İnip gittikten sonra parayı beyaz bir arabaya bıraktı. Plakasını da gördüm.

 

2021 Aralık ayında aradım, durumu sordum. Sabırlı olmamı istedi. Sonra biraz sert yaptık birbirimize. Sonraları aradım açmadı, ben de ayağından vurdurma kararı aldım.”

 

‘Öldüğüne üzüldüm’

Mahkeme başkanı daha önceki ifadelerinde bu durumdan neden bahsetmediğini sorduğunda ise “Ben yaralamaya göndermiştim. Öldüğüne de üzüldüm” dedi.

 

Çep devamında şunları söyledi:

 

 

 

"Takibin üçüncü günü Suat Kurt gördüm dedi. Eray’ı aradım, ‘Oğlum gel ayaklarına iki üç tane at git’ dedim. Suikasta yapmaya gelen insan 45 derecelik açıyla silah tutmaz. Nasıl öldü bilmiyorum. Öldüğünü duyunca şok oldum, bütün dünyam yıkıldı. Ben ölmesini istemezdim. Suikast diyorlar, desinler. Ama biz suikast yapmaya gelmedik. Suat Abi duygusal bir insan, telefonda konuşunca ‘Niye böyle oldu’ dedi. Ben de üzüldüm. Cezama razıyım."

 

 

 

Çep, Sinan Ateş’in öldürülmesinde ‘açı hesabı’ istedi

Sinan Ateş’in vücuduna isabet eden kurşunların açılarının hesaplanmasını isteyen Çep, Ateş'in arkadaşı Selman Bozkurt'u suçladı. Bozkurt bu çatışmada da yaralanmıştı.

 

Çep'in ifadesi şöyle:

 

“Ateş’in öldürülmesinde şaibe var. Ayağından vurdurmaya gönderdik. Ayağındaki mermiler MKE, üstündekiler Sterling. Burada şaibe var. Burada onu yere düştükten sonra göbeğinden vuramaz Eray. O açı Selman’da (Bozkurt) var. Araştırılmasını istiyorum.

 

Motordan indi, vurdum dedi. Biri bağırmış 'Abiyi vurduk' diye bağırmış. Ben öğrenince bağırdım çağırdım, şok oldum. Hayatımız yıkıldı. Öldürmeye gelseydim, öldürmeye geldim derdim. Bana ‘Ayaklarıma attım’ dedi, ben görüntüleri cezaevinde izledim."

 

Tetikçi ile ‘azmettirci’nin ifadeleri çelişti

Cinayetin tetikçisi Eray Özyağcılar, Sinan Ateş vurulunca yanındakilerin ‘Reisi vurduk’ diye duyduğunu öne sürerken; azmettirici olarak bilinen Doğukan Çep, ifadesinde “Biri bağırmış ‘Abiyi vurduk’ diye bağırmış” dedi.

 

Bir diğer çelişki de cinayette kullanılan mermilerin markaları hakkında oldu. Çep, cinayette önce ‘MKE’ marka mermi kullandıklarını söylerken; ifadesinin bir diğer bölümünde ise “Hatta biz verdiğimiz mermiyi bilmez miyiz, ‘Sterling’ kullandık” dedi.

 

Basını hedef aldı

Doğukan Çep, savunmasında Sinan Ateş cinayetinin üzerine giden basın yayın organlarını hedef aldı:

"Halk TV ve Sözcü suikast diyor. Siz hiç Sözcü'nün bir şehit için tam sayfa röportaj yaptığını gördünüz mü?" Çep gazeteci Asuman Aranca’yı da hedef aldı ve “Gizlilik kararı var, bilirkişi raporunu yazıyor” dedi.

 

İddianame

İddianamede, tetikçi Eray Özyağcı ile onu olay yerine getirip, olayın ardından kaçıran Vedat Balkaya ve Suat Kurt hakkında eylem üzerinde ortak hâkimiyet ile müşterek fail olarak Sinan Ateş’e yönelik toplu halde, iştirak halinde ‘tasarlayarak kasten öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

 

Sanıklardan 'silahlı eylemi organize ettiği' iddia edilen Doğukan Çep ve şüpheli eski Ülkü Ocakları yöneticisi Tolgahan Demirbaş’ın ise 'suça azmettiren olarak maktüle yönelik toplu halde, iştirak halinde tasarlayarak kasten öldürme' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

 

Sanıklardan Zekeriya Asarlaya, Hakan Saraç, Ufuk Köktürk, Mehmet Yüce, Mustafa Uzunlar, Askın Mert Gelenbey, Murat Can Çolak, Osman Bayraktar, Caner Güney, Umut Ersoy, Çaglar Zorlu, Aytaç Ataç, Emre Yüksel, Serdar Öktem, Erdem Karadeniz, Alper Atay, Mustafa Ensar Aykal’ın 'istirak halinde islenen suça yardım eden fail olarak maktüle yönelik toplu halde, istirak halinde tasarlayarak kasten öldürme' suçundan hapis cezası isteniyor.

Bu haber 178 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Cumhurbaşkanı Erdoğan imzaladı! Kabine'de 2 Bakan değişti! İşte yeni Bakanlar...
Cumhurbaşkanı Erdoğan imzaladı! Kabine'de 2 Bakan değişti!...
Konak’ta bir ilk: Kedilere diş çekimi
Konak’ta bir ilk: Kedilere diş çekimi

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()