EGİAD, üyelerine yeni pazarlar ve hedefler oluşturmak için düzenlediği etkinliklere bir yenisini daha ekledi. Derneğe üye 16 firmanın katılımıyla, 25-28 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen program kapsamında, Büyükelçilik Ziyareti, Başkente bağlı Sanayi ve Ticaret Odası ile görüşme, 40’dan fazla Sloven iş adamlarının temsil ettiği firmalarla B2B toplantılarına katılım, Uluslararası firmaların yöneticilerine verdiği kısa programlı eğitimlerle adından sıkça söz edilen dünyanın en önemli okullarından Bled School of Management’aziyaret, Ljubljana Teknoloji Park yönetimi ile görüşme ve yatırımcı firmalara Slovenya’da yapacakları ticari faaliyetler ile ilgili hem hukuk hem de finans alanında hizmet veren Avusturya merkezli danışmanlık firması WolfTheissile görüşme gerçekleştirildi.EGİAD Heyeti ayrıca 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kapsamında Slovenya Büyükelçiliği tarafından düzenlenen Resepsiyona da katılım gösterdi.
Yapılan görüşmelerde EGİAD iş dünyasının önemini ve yaptığı çalışmaları aktaran EGİAD Başkanı Aydın Buğra İlter, ilk resmi görüşmeyi T.C. Ljubljana Büyükelçisi Esen Altuğ ve Ticaret Müşaviri Gamze Doğan ile gerçekleştirdi. Türkiye Avrupa Birliği ilişkilerinin değerlendirildiği ziyarette, ikili ilişkilerin artan bir ivme kazandığı dile getirildi. EGİAD Başkanı burada yaptığı konuşmada, Avrupa’nın en çalışkan ülkelerinden biri olan Slovenya’nın, Türk iş dünyası için büyük bir ortak olabileceğinin altını çizerek, “Bizler için en önemli ekonomik ortak olmaya adaydır” dedi. Yüksek eğitimli insan kaynağı, coğrafi ve doğal güzellikleri ile Slovenya’nın Türkiye için stratejik öneme sahip olduğunu bildiren EGİAD Başkanı İlter, “Biz EGİAD’lı iş dünyası olarak, özel sektör olarak Sloven dostlarımızla güçlerimizi birleştirmek, daha kapsamlı bir ekonomik ilişki geliştirmek istiyoruz. Bu ziyaretimizin önemli bir başlangıç olmasını temenni ediyoruz. Bugün burada EGİAD’ı temsil eden şirketler, ortaklığı ve yatırım ilişkilerimizi ileri seviyelere çıkarma niyetimizi ortaya koymaktadır. İki ülke arasında tarihte hiçbir savaşın yaşanmamış olması ve Slovenya’nın 1991 yılında bağımsızlığını kazanmasından sonra kendisini ilk tanıyan ülkelerin başında Türkiye’nin geliyor olması iki ülke arasındaki iyi niyetin yıllara dayandığını göstermektedir.”dedi.
Yüksek eğitimli insan kaynağı, coğrafi ve doğal güzellikleri ile Slovenya’nın Türkiye için stratejik öneme sahip olduğunu bildiren İlter, “Balkanların model ülkesi Slovenya ile güçlü siyasi ve stratejik ilişkilerimize ek olarak tüm alanlarda güçlü ve çeşitlendirilmiş ekonomik ilişkiler tesis etmek istiyoruz. Özellikle Bled bölgesinde turizm için bir girişimde bulunulabileceğini görmekteyiz. İtalya’nın Trieste limanına komşu Koper limanının konumu itibariye Slovenya’nın lojistik avantajlarınıön plana çıkardığı gözlemlenirse, ithalat ve ihracat konusunda iyi bir alternatif teşkil edebileceğini söyleyebiliriz. Slovenya’da herhangi bir büyük proje üstlenmemiş olan Türk şirketleri Slovenya’nın ihtiyaç duyduğu alt ve üst yapı projelerini hayata geçirebilecek kapasite ve güçtedir. Karşılıklı olarak turist haraketliliğini canlandırıp, özellikle sağlık ve termal turizm konularındaki deneyimlerimizi paylaşabiliriz. İki ülke arasında bundan sonra gerçekleşecek ticari iş birliklerinde bağlantı noktası olmayı arzu etmekteyiz. 110.000 kişiyi istihdam eden EGİAD’ın bu iş birliklerinin gerçekleşmesinde elinden geleni yapacağını özellikle belirtmek isteriz“ diye konuştu.
44 Sloven firmanın katılım gösterdiği Ljubljana Sanayi ve Ticaret Odasında gerçekleşen ziyarette ise, EGİAD heyeti ile B2B toplantıları gerçekleşti. Ticaret Odası Uluslararası İlişkiler Koordinatörü MatejRogelj’in sunduğu programda, açılış konuşması SonjaSmuc tarafından gerçekleştirildi. T.C. Ljubljana Büyükelçisi Esen Altuğ’unda kısa bir konuşma yaptığı programda, DEIK Türk Sloven İş Konseyinden Zahit Sağlık, Slovenya İzmir Fahri Konsolosu Sn. Mazhar İzmiroğlu da iki ülke arasındaki sosyal ve kültürel ilişkilerin yanında ticari işbirliklerinin önemine değindi.Burada da ayrı bir konuşma yapan EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Buğra İlter,EGİAD’ın İzmir ve Ege Bölgesi’ndeki her sektörden genç işadamlarını biraraya getiren dinamik yapısına vurgu yaptı.EGİAD Melekleri’nin dernek bünyesinde aktif şekilde çalışmalarına vurgu yapan İlter, beraber yürütülecek projeler olabileceğininaltını çizdi. ABC Accelerator ve Ljubljana Teknoloji Parkı sunumlarının gerçekleştiği toplantıda, yaratıcı fikirleri olan firmalara verilen destekler ve öne çıkan projeler aktarıldı.Konuşmaların ardından, ikili görüşmeler için kayıt yaptıran 44 Sloven firma temsilcileri ile EGİAD üyeleri birbirlerine kendi firmalarının tanıtımlarını yapma fırsatı buldu.
YORUMLAR