Teknoloji Bağımlılığını Bakın Ne Azaltıyor!

Açık ofis teknoloji bağımlılığını azaltıyor

25 Mart 2017 - 15:25

Toplu oturma düzeninin olduğu iş yerlerinde çalışanlar, birbirleriyle daha fazla iletişim halinde olurlar. Böylece sosyal medya ve teknolojiye daha az zaman ayırırlar

Aynı anda birçok işi yapmak, dikkatimizin kolayca dağılmasına yol açıyor. Sürekli telefonlarımızla ilgilenmemiz de bir işe odaklanmamızı zorlaştırıyor. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Dağ, çağın hastalığı 'Dağınık Beyin Sendromu' ile ilgili sorularımızı yanıtladı...

Teknoloji mi bizi bu kadar unutkan ve dağınık hale getirdi?
Teknolojinin ilerlemesi, yaşam şeklini sosyal açıdan ve sağlık açısından olumsuz yönde etkiliyor. İşler kolaylaşsa da, insanlar çocukluktan itibaren tüm yaşamlarını teknolojinin sunduğu aletlerle geçirmeye başladı. Bu nedenle düşünme yeteneği azaldı; dikkat dağınıklığı, göz kuruluğu, hareketsiz kalmanın yarattığı sağlık sorunları ön plana çıktı. Çocuklar, açık havada oynamak yerine beden ve ruh sağlığını olumsuz etkileyen bilgisayardaki sanal oyunlara yöneldi. Facebook, Instagram, WhatsApp vb. haberleşme araçları, gençler ve erişkinlerin tüm yaşantısı kaplar hale geldi. En önemli toplantılarda bile kişiler sosyal medyayı takip eder durumda. Aslında bağımlılık olan bu durum hem dikkati dağıtıp kişinin düşünme kabiliyetini yok ediyor, hem de yanlış kararlar vermesine neden oluyor. Ne kadar tartışmalı olsa da, bu tür aletlerle çok fazla temasta olmak, beyin hücrelerini ve ileti sisteminin işleyişini kanımca büyük oranda bozuyor.

İKİ İŞİ AYNI ANDA YAPMAYIN
Açık ofiste çalışmak Dağınık Beyin Sendromu'nu nasıl etkiler?

Bir arada çalışma sisteminin avantajları olduğu kadar dezavantajları da vardır. Son yıllarda maliyet düşük olduğu için açık ofis alanlarını tercih eden firmalar çoğaldı. Çalışan kişi sayıca fazla, çalışacak alan dar olduğu için onlarca kişi geniş alanlarda aynı ortamda çalışmak zorunda kalıyor. Otokontrol mekanizmasını düşünürsek; toplu çalışma, firmalar açısından iş gücünü artırıyor. Fakat ortamın gürültülü olması ve kişisel çekişmelerin de işin içine girmesi, çalışma sistemini aksatıyor. Tüm bunlara rağmen Dağınık Beyin Sendromu açık ofiste daha azdır. Çünkü kişi yalnız kaldığı zaman sosyal medyayı ve teknolojik haberleşme araçlarını daha fazla kullanıyor. Toplu çalışmalarda boş kalınan zamanlarda sosyalleşme ve bilgi paylaşımı daha fazla olur. Kişi, teknolojiye hastalık derecesinde bağımlı değilse, açık ofis ortamında teknolojiye daha az zaman ayırır.

Aynı anda birden fazla iş yapmak hangi açılardan iyi, hangi açılardan kötü?
Aynı anda birden fazla iş yapmak verimli değildir. İşin verimi düşer, yapılan tüm işler eksik kalır. İş yaparken veya mola sıralarında sık sık teknolojik aletlerle ilgilenmek, sosyal medyada yazışmak, yapılan işe konsantre olmayı engeller.

Bir konuya yoğunlaşma sorunu yaşayanlara neler önerirsiniz?
Normal şartlarda insanların her yaşta belli bir konuya yoğunlaşma süreleri vardır. Bu ortalama 20 dakikadan başlayıp bir-iki saate kadar uzayabilir. Eğer kişinin süre uzunluğundan kaynaklanan yoğunlaşma sorunu varsa, yaptıracağı bazı testlerle dikkatini ne kadar yoğunlaştıracağını öğrenir ve ona göre çalışma sistemini düzenler. Bazen de kişide dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olabilir. Bu durumda da kişi bir konuya odaklanamaz ve yerinde durma süresi kısa olduğundan, yaptığı işe uzun süre konsantre olamaz. Çok fazla çalışmak, çalışma hayatı içindeki ve dışındaki bazı sorunlar; kişinin sinir sisteminin işleyişini geçici olarak bozabilir. Bu durumlarda kişi uykusuzluk veya aşırı uyku, sinir, stres ve takıntı hali yaşayabilir. Depresyon adını verdiğimiz bu durumlarda kişinin geçici olarak bir konuya yoğunlaşması azalabilir. Bu, aslında tedavi edilmesi gereken bir hadisedir. Kişi bir uzmana başvurduğu zaman tedavisini olur ve tekrardan eski iş gücüne döner.

TEK SUÇLU SOSYAL MEDYA
Sürekli 'Acaba şunu yaptım mı, bunu unuttum mu?' diyerek bunadığımızı düşünmemizin sebebi nedir?
Eğer dikkati dağıtacak herhangi bir hastalık yoksa; tek suçlu, bağımlılık haline gelen sosyal medya ve teknolojik aletlerdir. İş yaşamında bu böyleyken; çok fazla televizyon kanalı, kişiyi bağımlı hale getiren basit programlar, telefondan devamlı yazışmak gibi durumlar, her işi unutur hale getiriyorbizi.

HAFIZANIZ İÇİN DİKKAT!
Düzenli spor yapın.
Sigarayı bırakın.
Sağlık kontrolünden geçin.
Sağlıklı beslenin, balık ve badem yiyin
Düzenli uyuyun.
Her fırsatta tatile çıkın.

Sabah

Bu haber 655 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Metropoll anketi: MHP seçmeni Bahçeli'nin Öcalan çağrısı hakkında ne düşünüyor?
Metropoll anketi: MHP seçmeni Bahçeli'nin Öcalan çağrısı...
MHP, Kılıçdaroğlu şikayetini geri çekti: Bahçeli'nin sözlerini hatırlattılar
MHP, Kılıçdaroğlu şikayetini geri çekti: Bahçeli'nin...

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()