İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse’nin ev sahipliğinde, Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Cemali Dinçer’in iştirakiyle yapılan toplantıda; Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Yasin Bulduklu, Prof. Dr. Süleyman Akbulut ile Genel Sekreter Nurettin Memur da hazır bulundu.
KİTGEB Yerleşkesine Cumhurbaşkanlığı Onayı
Devlet üniversitesi ve vakıf üniversitesi ile yerel yönetimi buluşturarak Türkiye’de bir ilki hayata geçiren Kuzey İzmir TEKMER’de atılan son adımların da değerlendirildiği toplantıda bir sunum yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Akbulut, Yaşar Üniversitesi iş birliğiyle hayata geçirilmesi planlanan Kuzey İzmir Teknoloji Bölgesi (KİTGEB) ile ilgili bilgi verdi.
İKÇÜ Çiğli Ana Yerleşkede 12.500 metrekarelik alan içerisinde kurulması planlanan KİTGEB’in, kentin kuzey aksındaki sanayi kuruluşlarının kalbi İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (İAOSB) ile yan yana olmasının oldukça önemli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Akbulut, “Kurulacak Teknopark yerleşkesi, İKÇÜ’nün İAOSB’a komşu olan güney kısmında yer almaktadır ve tahsisi Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanmıştır. KİTGEB ile sanayi kuruluşlarının ihtiyaç duyduğu üniversite ve Ar-Ge kuruluşlarındaki yetişmiş insan gücünden yeni girişimcilere ulaşmayı, birikmiş bilginin ve yeni fikirlerin kurulan teknoloji odaklı firmalar aracılığıyla katma değeri yüksek ürünlere ve ekonomik değere dönüştürmeyi istiyoruz” dedi.
Yaşar Üniversitesi - İKÇÜ Sinerjisi
Sunumun ardından söz alan Rektör Prof. Dr. Saffet Köse, İKÇÜ’nün jeopolitik konumunun önemine vurgu yaptığı konuşmasında, sanayi ve teknoloji üreten, endüstriye olan katkısı ve öncülüğü ile bilinen Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı’nın akademideki temsilcisi Yaşar Üniversitesi ile yakaladıkları ortak sinerjiyi KİTGEB’e de aktarmayı hedeflediklerini ifade etti. Rektör Prof. Dr. Köse, “Üniversitelerimizde teorik anlamda çok değerli çalışmalar yapılıyor. Bu çalışmaları mutlaka sanayinin birikimi ve alt yapısı ile buluşturmamız, pratiğe dönüştürmemiz gerekiyor. Milletimizin refahı için kurulan bu yapılarda üretilenler yine milletimizin faydasına katma değere dönüşsün istiyoruz. İki sanayiinin ortasındaki İKÇÜ’nün KİTGEB’e ev sahipliği yapması oldukça önemli bir kazanım olacaktır” diye konuştu.
Kuzeyde Teknopark Bir İhtiyaç Haline Geldi
İzmir’in üretim altyapı haritası incelendiğinde sanayi bölgelerinin Çiğli, Menemen, Bornova, Kemalpaşa, Gaziemir, Menderes ve Torbalı ilçelerinde yoğunlaştığını ifade eden Rektör Prof. Dr. Köse, İzmir’de bulunan mevcut teknoparkların ise Urla, Bornova, Buca ve Balçova ilçelerinde kurulduğuna işaret etti. İzmir’in kuzey aksında bir teknoparkın olmasının bir ihtiyaç olduğunu aktaran Rektör Prof. Dr. Köse, “Otomotiv, enerji, savunma sanayi alanlarında büyük firmaların bulunduğu kuzeyde sanayinin ihtiyaç duyduğu kurulu bir Teknopark ekosistemi yoktur ve Teknopark bir ihtiyaç haline gelmiştir. Bizler bu ihtiyacı karşılamak için ulusal ve uluslararası kaynaklarla desteklenen, 11. Kalkınma Planı, Milli Savunma, Milli Teknoloji, Avrupa Birliği ve Dünya Bankası gibi projelerde iş birliği imkânlarını da sağlayacak Teknopark’ı bölgede kurmak istiyoruz” dedi.
1+1 Büyüktür 2’yi Hedefliyoruz
Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Cemali Dinçer de üniversitelerinin stratejik planlarında yer alan en önemli saç ayaklarının yenilikçilik ve girişimcilik olduğunu kaydetti. İKÇÜ ve Karşıyaka Belediyesi iş birliğiyle kurulan TEKMER’deki başarılı sinerjiyi KİTGEB Teknopark’ına taşıyacaklarını ifade eden Rektör Prof. Dr. Mehmet Cemali Dinçer, “Yaşar Üniversitesi olarak üniversite-sanayi iş birliklerine oldukça önem veriyoruz. Üniversitelerde üretilen bilginin sanayi sektör tecrübesiyle birleştirilerek 1+1 büyüktür 2’yi hedefliyoruz. İKÇÜ ile ilişkilerimiz çok çok iyi. Birlikte girişimlerde yer almaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Kuzey İzmir TEKMER’i de böyle hayat geçirdik. KİTGEB Teknoparkında birlikteliğimizi bir üst noktaya taşıyacağız. Bu Teknopark ile İzmir’in, bölgenin ve Türkiye’nin gelişimine katkı sağlayacağımızı düşünüyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanımızın Teşvik Ettiği Bir Model
İzmir Milletvekili Necip Nasır, projenin İzmir sanayisinin ağırlıklı olduğu bir bölgede planlanmasının önemine vurgu yaparak kuzeyde Teknopark eksikliğini giderecek önemli bir proje olduğunu söyledi. Milletvekili Nasır, “KİTGEB’in İzmir’deki büyük bir eksikliği tamamlayacağını, İzmir’in ihtiyacı olan birlikte hareket etme anlayışını da tesis ederek çok güzel bir katkı sağlayacağını düşünüyorum. Üniversitelerimiz saha ile teoriyi birleştirerek ülkemizin kalkınmasına çok değerli katkılar sunacaktır. Bu model hem Cumhurbaşkanımızın teşvik ettiği hem de bakanlıklarımızın desteklediği bir model. Bakanlıklarımızın üretim yapan kesimlerin projelerini teşvik eden, destekleyen özel çabaları var. Yaptığımız projeksiyonlar artık üç beş yıllık değil, gelecek yirmi yılı, otuz yılı içeren projeksiyonlardır. Bu projelere gösterdiğiniz önem verdiğiniz destek için sizlere teşekkür ediyorum. Bu girişiminize ilişkin davetiniz için de teşekkür ediyorum ve yapılması gerekenlerle ilgili birlikte güzel bir çalışma oluşturmayı temenni ediyorum” şeklinde konuştu.
YORUMLAR