Antalya'da 1 kişinin öldüğü, 7 kişinin yaralandığı teleferik faciasına ilişkin davanın ilk duruşması görüldü.
12 Nisan'da meydana gelen kazada 12 kişiye trafik güvenliğini "taksirle tehlikeye sokma", "taksirle ölüme ve yaralamaya sebep olma" suçlamaları yöneltilmiş, 27 yıla varan hapis cezaları istenmişti.
Tutuklu yargılanan dönemin ANET Genel Müdürü ve Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz de asli kusurlu bulunmuştu.
Bugün, Antalya 6. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada sanıklar ve avukatları dinlendi.
137 kalemde neden bakım yapılmadı?
Tesisin vekaleten Genel Müdürlüğünü yapan Ahmet Buğra Samsunlu, bakımların düzenli yapıldığını savundu.
Tekniker Özgür E. "Son bakım 14 gün sürdü. Normalde 80 güne kadar sürerdi. Bize kısa sürmesi gerektiğini Serkan Yelleci ve Okan Erol söyledi” dedi.
Teleferiğin üretimini yapan ve denetim hizmeti veren firma Mega Tower'ın sahibi Serdar Tezcan, bakımın 2 ay sürdüğünü ancak montaj işlemi 15 günde tamamlandığı için kısa sürdüğü algısının oluştuğunu söyledi.
Tesisin denetiminden Serkan Yellice'nin sorumlu olduğunu söyleyen firma sahibi, süreci şöyle anlattı: "Yellice'den bakım listesini aldım. Fiyatlandırıp, Uğur beye gönderdim. Sonra bakım taleplerini Aralık ayında gönderdim. Ocak ayına kadar netleşmedi. Ocak ayında 156 kalemden 19 kalem bakımın yapılması kararı çıktı. 19 kalemlik liste acil olduğu söylendi."
Makine mühendisi Okan Erol, "Otomasyondaki uyarıyı Suphi Kaplan'ın görmesi ve bunu Serkan Yellice'ye bildirmesi gerekiyordu" dedi.
Tekniker Suphi Kaplan ise kaza günü otomasyon sisteminin 3-4 kez düşük ton uyarısı verdiğini belirterek "Bu uyarılar resetlenince siliniyor. Olaydan önce de sistemi ben Serkan Yellice'nin talimatıyla resetledim" diye konuştu.
YORUMLAR