Turist vizesiyle "hacı" olma hayalleri ölümle bitti

Suudi Arabistan'da Hac Ziyaretinde Sıcaklık Nedeniyle Hayatını Kaybedenlerin Sayısı Artıyor

22 Haziran 2024 - 14:57

Suudi Arabistan'a Hac ziyareti için giden ve 52 dereceye varan sıcaklıklar nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı artmaya devam ediyor. İbadet süresince ölenlerin sayısının 1000'i aştığı bildiriliyor. 

 

Ölümlerin büyük kısmının sıcak çarpması sonucu gerçekleştiği ve çok sayıda kişinin halen kayıp olduğu öne sürüldü.

 

 

Türk Hacıların Durumu

 

Ölenlerin arasında Türklerin de olduğunu ifade eden ve İzmir'de hac organizasyonu yapan Melih Bingöl, "Suudi Arabistan ile yapılan protokolde bu yıl Türkiye için hac kontenjanı 83 bin 430 olarak belirlendi. Bu iş nasip işi. Buna göre kura ile belirlenen insanlar kutsal topraklara gidebiliyor. Suudi Arabistan bu işi bu sene sıkı tuttu. Arafat'a çıkanlar ve o bölgeye girenlerin boyunlarında dijital kimlik bulunan boyunluk ve ülkeye girerken parmak izi var. O sıcakta çadırlar kuruluyor, Suudi Arabistan yetkilileri gelen kişilerin hac görevini yerine getirebilmesi için gereken imkanları sağlıyor" dedi.

 

Hac döneminde yasak olmasına rağmen turist vizesiyle bölgeye girmeye çalıştılar

 

Ancak bazı işini iyi yapmayan acentelerin "Turist" vizesiyle ülkeye soktukları Arafat'a kaçak yollarla 50 derecenin üzerindeki sıcaklıkta 15 kilometre yol yürümeye çalıştığını anlatan Bingöl, "Rakam olarak emin olmamakla birlikte 40 bin kişinin daha kaçak götürüldüğünü biliyoruz. Ayrıca Suudi Arabistan bu yıl turist veya başka bir vize alanların hac döneminde Arafat'a giremeyeceğine yalnızca hac vizesi alanların o bölgeye giriş yapacağına dair karar açıkladı. Hac mevsiminde (15 Zilkade'den 15 Zilhicce'ye kadar) Hac yapmasına veya Mekke'de kalmasına izin verilmez. Turist vizesi alanlar ise o bölgeye giremeyeceğini baştan kabul ediyor. Bu ülkemizin itibarı açısından olumsuz bir yansıma oluyor. İşini iyi yapmayan acentelerin illegal yollarla götürdükleri kişiler orada mağdur oluyor" diye ifade etti.

 

"Cenazeleri morgdan alamadılar, çünkü ağır cezası var"

 

Güzergah üzerinde çadırı bulunmayan, sıcak altında zor anlar yaşayanlardan bazılarının öldüğünü, ölenlerin üzerinde kimlik çıkmadığı için morglardan teslim alınamadığını ifade eden Bingöl bu durumu da şöyle açıkladı: "Çünkü turist vizesi ile hac bölgesine girmiş. Suudi Arabistan disiplini yüksek ve yaptırımı olan bir ülke. Turist vizesi ile hac bölgesinde yasak olmasına rağmen yakalanırsa cezası var. Hem gelen kişiye hem de getiren (acenteye) kişiye. Getiren kişiye ayrıca hapis cezası da var. Bu durum sebebiyle götüren kişiler cenazeleri teslim alamıyor morgdan. Morglarda ölenlerin arasında 400 diyen var, daha fazla diyen var. Rakam olarak emin değiliz."

 

"Diyanet İşleri Başkanlığı'nın şikayet iddiası yanlış anlaşıldı"

 

Diyanet İşleri Başkanlığı ile ilgili şikayet iddialarının da yanlış anlaşıldığını ifade eden Bingöl, "İşini iyi yapmayan, illegal yollarla bu işi yapanlarla ilgili bir süreçti. Buradaki durumun yanlış anlaşıldığını düşünüyorum. Yoksa Suudi Arabistan'ın istediği kriterleri yerine getirip kutsal topraklara giden hacı adaylarıyla ilgili bir sorun yok. Bu adeta ucuza kaçak götürme hedefiyle adeta merdiven altı iş yapanlar sebebiyle bu durumlar yaşanıyor. Ülkemizin itibarını da düşürüyorlar" diye konuştu.

Bu haber 124 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kemalpaşa ve Menderes’in yolları yenileniyor
Kemalpaşa ve Menderes’in yolları yenileniyor
Büyükşehir'den hijyenik ped desteği
Büyükşehir'den hijyenik ped desteği

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()