Türkiye’nin 500 milyar dolarlık 2023 yılı ihracat hedefi içinde 15 milyar dolarlık paya sahip olması beklenen maden ve doğal taş sektörü, Türk doğal taşını dünyaya tanıtmak için en önemli organizasyon olan 24. Marble - Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’na hazırlanıyor. Fuar bu yıl her alanda gerçekleşecek büyümeleri ile 2018 ihracat rakamlarına da damgasını vuracak. Fuar’da dünya doğal taş rezervlerinin yüzde 40’ına sahip yapısı, yaklaşık 650 farklı renk ve dokuda, 13.9 milyar ton rezervi ile doğal taşın blok olarak ihracatında dünyanın en büyük tedarikçisi olan Türkiye’nin zenginlikleri sergilenecek.
2018’in ilk blokları 24. Marble’da görücüye çıkacak Mart ayında havaların ısınmasına bağlı olarak çıkartılan 2018’in ilk doğal taş blokları, “Doğal taşı kaynağında deneyimleyin" sloganıyla Mart ayı sonunda gerçekleşecek fuarda görücüye çıkacak. Geçtiğimiz yıl tek bir alana kurulan 5 bin 169 metrekare blok sergi alanı, bu yıl ilk kez üç farklı noktada ve bin 500 metrekarelik artışla gerçekleşecek. Burada sergilenecek ürünlerin satışıyla doğal taş sektörü 2018 yılı ihracatını başlatacak.
Dinçer: “Türkiye’nin her köşesinden çıkarılan doğal taş ihraç ediliyor” İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer, ihracatının 2017 yılında 157.1 milyar dolar ile tarihinin ikinci en yüksek ihracat rakamına ulaştığı Türkiye’de doğal taş ihracatında da gelişmeler yaşandığını söyledi. Dinçer, jeopolitik konumu, önemli pazarlara yakınlığı, doğal taş kalitesi ve sektörün ihtiyacını maksimum oranda karşılaması göz önüne alındığında Türkiye’nin yakın gelecekte doğal taş ihracatında en önemli ülke haline geleceğini belirtti. Dinçer, “Türkiye’de çıkarılan doğal taşlarımızın her biri proje cinsine göre dünya çapında ilgi görüyor. Doğal taşın güvenilir ve sağlıklı bir malzeme olması nedeniyle iç tüketimdeki artışın yanı sıra Türk doğal taşlarının yurt dışındaki kullanımı hızla yaygınlaşmakta. Kalitesi ve zengin renk seçenekleri ile fark yaratan doğal taşlarımızın dünyanın önemli merkezlerindeki seçkin mekânlarında tercih edilerek kullanılıyor olması sevindirici. Türkiye’nin her köşesinden çıkan tüm doğal taşlar ihraç edilme kalitesinde. İhraç da ediliyor. Sektörümüz yılı çok başarılı geçirdi. Toplam maden ihracatımız yüzde 24 oranında artarak 4.69 milyar dolara ulaştı. 2017 yılında 2,048 milyar dolar doğal taş ihracatı gerçekleştirildi” dedi.
“2023 hedefi için her yıl yüzde 25’lik artış sağlamak zorundayız” Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin 2023 yılına yönelik 500 milyar dolar hedefi içinde doğal taş sektörünün payını değerlendiren Dinçer, “2018 yılını maden sektörü için kritik bir yıl olarak değerlendiriyoruz. Çünkü 2018'i kaçırırsak, sonraki yıllarda yüzde 40-45'lik artışlara ihtiyaç duyarız ki bu da gerçekçi bir hedef olmaz. Eğer Türkiye'nin 2023 yılı ihracat hedefi olan 500 milyar doları ve 15 milyar dolarlık maden ihracatı hedefini yakalamak istiyorsak, 2018 de dâhil her yıl yüzde 25'lik artış sağlamak zorundayız” dedi. Bu nedenle maden izinlerinin hızlı şekilde verilmesi gerektiğini belirten Dinçer bu böylece yüzde 25'lik ihracat artışını yakalanabileceğini söyledi.
Marble Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nın 2023 yılı ihracat hedefi doğrultusunda en önemli ihracat donanımlarından biri olduğunu söyleyen Dinçer, “Bu tür uluslararası fuarların Türk doğal taşlarının ve diğer alanlardaki çalışmalarımızın tanıtımına dünya çapında katkısı bulunuyor. Biz “Turkish Stones” markasını tüm dünyada mermerimizin kalitesini yansıtan bir marka olarak konumluyoruz. Türkiye dünyanın en kaliteli, en çeşitli mermer yataklarına sahip bir ülkedir. Kalitemizin bilinmesi, tanınması, mermerimizin şık ve konforlu bir tasarım malzemesi olduğunu Turkish Stones markasıyla tüm dünyaya anlatmamız için tüm platformları kullanacağız. Uzun yıllardır sektörümüze katkı sunan Marble – Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nın bu yıl da başarıyla geçeceğine inanıyoruz” dedi.
|
YORUMLAR