Toplamda 2,4 milyar Dolar maliyetli araştırmalar yapan ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü, vitamin ve takviyelerin pek işe yaramadığını ve hatta zararlı olduğunu ortaya koydu. Pieter A. Cohen, Amerikan Tıp Derneği Dergisi‘nde yazdığı makalede şu ifadelere yer veriyor:
“Son 20 yıldır gıda takviyelerini inceleyen araştırmalar, takviyelerin sağlığa potansiyel faydalarıyla ilgili hayal kırıklığı yaratan sonuçlar ortaya koydu. Üstelik sağlığa zararlı olduklarına dair kanıtlar da artış gösterdi.”
Cohen’in bahsettiği çalışmalar arasında, bir zamanlar kalp dostu olarak tanıtılan E vitamininin aslında kalp yetmezliği ve prostat kanseri riskini artırdıığını gösteren klinik çalışmalar yer alıyor.
Multivitaminler genellikle sağlıklı veya yararlı olarak pazarlandığı için uzun vadede birçoğunun zararlı olduğu gerçeğini göz ardı ediyoruz. Hiçbir vitamin veya mineral tesirsiz değil. Ancak bu hapların tam olarak nasıl etki ettiğini anlamıyor olmamız olabildiğince fazla vitamin kullanmamız gerektiği anlamına gelmiyor. Aslında almamız gereken vitaminleri yediğimiz besinlerden de alıyoruz. Amerika’nın obezite salgınının faili olan Batı tarzı beslenmeyi benimseyenler bile, vücudun gerektirdiği temel ihtiyaçları almış oluyor. Tabii ki bu durum bazı insanların belirli vitamin ve minerallere ihtiyaç duyduğu gerçeğini ortadan kaldırmıyor. Ancak bir işe yarar umuduyla vücudu vitaminlerle doldurmaya çalışmak tamamen farklı bir şey.
Doktor Paul Offit, vitamin ve takviye alımının kanser ve kalp hastalığı oranını artırdığını gösteren birçok araştırma yaptı. Bu araştırmalardan birkaçı:
- 2004 yılında Kopenhag’da 170 bin kişiyle rastgele şekilde gerçekleştirilen denemeler, çok miktarda A, C, E ve beta-karoten vitaminleri alan kişilerin bağırsak kanserine yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu ortaya koydu.
- 2005 yılında John Hopkins Tıp Fakültesi’nde 136 binden fazla insanla çalışmalar yapıldı. Megavitamin alanların erken ölüm açısından daha riskli olduğu görüldü.
- Yine 2005 yılında 9 bin kişiyle yapılan bir araştırma, yüksek dozda E vitamini alanların kanser ve kalp hastalığı riskinin daha fazla olduğunu gösterdi.
- 2011 yılında 36 bin erkekle Cleveland Clinic adlı hastanede yapılan bir araştırmada, E vitamini ve/veya selenyum tüketenlerin prostat kanserine yakalanma riskinin yüzde 17 oranında daha fazla olduğu kaydedildi.
YORUMLAR