Yeminli Mali Müşavirler Serbest Kürsü’de buluştu

İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası (İzmir YMMO) Üyelerinin katılımı ile Serbest Kürsü toplantısını yaptı. İzmir YMMO Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Zengin, toplantıda iki yıllık icraat dönemlerini bir sunum eşliğinde değerlendirdi. Hedefleri doğrultusunda yollarına devam ettiklerinin altını çizen Zengin, gündemdeki yeni vergi paketi ile ilgili de açıklamalarda bulundu.

02 Temmuz 2024 - 12:54

İzmir YMM Odası’nda yapılan ve yeminli mali müşavirlerin ilgi gösterdiği Serbest Kürsü toplantısında konuşan İzmir YMMO Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Zengin, iki yıllık icraat dönemlerinin bir muhasebesini yaptı. Şeffaf, hesap verilebilir ve katılımcı bir yönetim anlayışını benimsediklerini söyleyen Zengin, “Bunun sonucunda da birlik ve beraberlik ile hareket eden bir meslek odası haline geldik. Bu iki yıllık süreçte hem gündeme hem de mesleğimizin sorunlarına dair görüş ve önerilerimizi kamuoyu ile güçlü bir şekilde paylaştık. Üyelerimizden gelen görüş ve önerilere her zaman kulak verdik, bundan sonraki süreçte de vereceğiz” diye konuştu.

Zengin: “Enflasyon düzeltmesi vergilendirilmemeli”

Gündeme dair de açıklamalarda bulunan İzmir YMMO Başkanı Zengin, enflasyon ve vergi konularına değindi. Enflasyon düzeltmesinden doğan karın vergilendirilmemesi gerektiğine dikkat çeken Zengin, “Aynı şekilde zararın da zarar olarak dikkate alınmaması gerekir. Enflasyon düzeltmesinden doğan kar  reel bir kar değildir. Enflasyonun yükselmesinden işletmeler sorumlu olmadığı halde, enflasyon düzeltmesi sonucu ortaya çıkan fiktif karlar üzerinden işletmeler vergi ödemek durumunda kalacaklar.” dedi.

Zengin: “Vergi adaleti sağlanmalı”

Yeni vergi paketi ile ilgili bazı düzenlemelerin geri çekildiğine dikkat çeken Zengin, “Özellikle özel harcama bildirimi konusunun mutlaka yasallaşması gerekir. Çünkü esas vergi kayıp ve kaçağının temelini kayıtdışı işlemler oluşturuyor.Kayıt dışı işlemleri önlemenin en etkin yollarından biri harcamaları kontrol altına almaktır. Vergi sisteminin tam yerleştiği ülkelerde başarıyla uygulanan bu sisteme ülkemizin de geçmesinin zamanı gelmiştir. Bu nedenle özel harcama bildirimi ile ilgili düzenlemelerin bir an önce yasallaşması gerekir. Vergi adaletinin sağlanması açısından özel harcama bildirimi gibi uygulamalara ülkemizin ihtiyacı var” dedi.

Eğer bu düzenleme yapılmaz ise kayıt altındaki mükelleflerden, işletmelerden daha fazla vergi alınması söz konusu olacağını vurgulayan Zengin, “Bu da vergi adaletini bozacaktır. kazanç varsa vergi vardır. İdare vergi güvenliğini sağlamak amacıyla bir takım otokontrol yöntemlerine ihtiyaç duyabilir. Ancak vergi güvenliğini sağlayalım derken kazancı olmayan hatta zarar eden işletmelerden asgari vergi şeklinde bir takım vergiler alınması vergi adaletine ve vergilendirme prensiplerine aykırı olacaktır” dedi.

“Yatırım iştahı vergi ile kesilmemeli”

Bunun yanında yatırım yapan işletmelere asgari kurumlar vergisi getirilmemesi gerektiğini söyleyen Zengin, sözlerini şöyle tamamladı: “Çünkü bu yatırımcılar mevcut düzenlemeyi göz önünde bulundurarak yatırım finansmanını planladılar. Bunlara ek kurumlar vergisi getirilmesi bir taraftan vergide öngörülebilirlik ilkesine aykırı olacak, bir taraftan da yatırımcının yatırım yapma iştahını kesecektir”

 

Bu haber 226 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kemalpaşa ve Menderes’in yolları yenileniyor
Kemalpaşa ve Menderes’in yolları yenileniyor
Büyükşehir'den hijyenik ped desteği
Büyükşehir'den hijyenik ped desteği

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()