“Toplantı serisi devam edecek”
Toplantının açılışında konuşan İzmir YMMO Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Zengin, bilgilendirme toplantılarının ilkinde Eximbank Genel Müdürlüğü ve Ekonomi Bakan Yardımcılığı görevlerinde bulunarak ülkemize hizmet veren Adnan Yıldırım’ı ağırladıklarını söyledi. Oda olarak bu tip etkinliklerin süreceğini ve ihtiyaç hissettikleri her alanda etkili isimleri davet ederek, üyelerini donanımlarını artıracaklarını belirten Zengin, öncelikle kendi üyeleri arasında farklı alanlarda uzmanlaşmış isimlerin bilgi birikimi ve tecrübelerinden yararlanmak istediklerini kaydetti. 2023 yılına girerken firmalara ve kurumlara mali konularda destek olan yeminli mali müşavirleri ve özellikle finansman konusunda daha da bilgilendirmek istediklerini anlatan Zengin, bu konuda en etki isimlerden bir olan Adnan Yıldırım’ı davet ettiklerini vurguladı.
İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası üyelerine 2 saati aşkın bir sunum yapan Adnan Yıldırım, öncelikle Dünya ve Türkiye ekonomisindeki son gelişmeleri değerlendirdi. Son dönemde ağırlıklı olarak dış ticaret ve ticaretin finansmanı konularında çalıştığını belirten Yıldırım, son dönemde doğrudan finansmana erişimin zorlaştığına dikkat çekerek, farklı finansman modellerine yönelinmesi gerektiğini söyledi.
“Firmaları en çok finansman yoruyor”
Türkiye’nin ihracata dayalı büyüme politikalarını 40 yıldır uyguladığını ve buradan artık dönüşün olamayacağına dikkat çeken Yıldırım, “Pandemi ile birlikte korumacılığın arttığı, jeopolitiğin önemli hale geldiği, üretimin değerinin daha da anlaşıldığı bir döneme girildi. Bu dönemde Reel sektörün yol arkadaşları olan yeminli mali müşavirlere de çok görev düşüyor. Firmaların finansmana ulaşmasında onların tavsiyeleri ve yönlendirmeleri çok önemli. Bugün uygun maliyet ve vadelerle finansmana erişim en büyük sorun durumunda. 2023 yılı bütçelerini yapan firmaları en çok finansman konusu yoruyor. Bunun içinde sadece doğrudan finansman değil, ticaretin farklı finansman enstrümanlarını da kullanmak gerekiyor” dedi.
“Yeni finansman kaynakları kullanılmalı”
Önümüzdeki dönemde gerek iç ticarette gerekse dış ticarette, doğrudan finansman yerine ihracatın finansmanı enstrümanlarının kullanılmasının faydalı olacağına dikkat çeken Yıldırım, “Ticaretin finansmanında; ihracat kredi/sigorta kuruluşları, ticari bankacılık sistemi ve diğer finans kuruluşları ile biraz daha yakın çalışılması gerekiyor. Finansal enstrüman çeşitliliğin arttığı bu dönemde, içerideki kuruluşlar kadar, alıcı ülkelerdeki ithalatçılar ve onların finans kuruluşları ile işbirliğinin kapsamı genişletilerek; finansmana erişimin kolay ve uygun maliyetli olduğu ülkelerdeki kuruluşların kaynaklarını doğrudan/dolaylı yoldan kullanabiliyor olmamız gerekir. Bunları hayata geçirdiğimiz takdirde dünyanın her yerine ihracat yapabilen, proje üretebilen iş insanlarımızın 250 milyar dolarların çok üzerinde ihracat rakamlarına ulaşmaması için hiç bir neden yok” diye konuştu.
YORUMLAR