Yetkililer 108 milyon yurttaşın, kişisel verilerinin çalındığını yalanlamıştı: Gerçeği söylemiyorlar iddiası

108 milyon yurttaşın kişisel verilerinin çalındığı konusunu gündeme taşınmış, Bakan Uraloğlu ve İletişim Başkanlığı ise haberin gerçeği yansıtmadığını ifade etmişti. Free Web Turkey'den Ali Safa Korkut, '108 milyon kişinin kişisel verilerinin çalındığını yalanlayan yetkililer gerçeği söylemiyor' başlıklı haberinde verilerin çalındığına ilişkin belgeleri sundu.

17 Eylül 2024 - 21:08

Free Web Turkey'den gazeteci Ali Safa Korkut'un haberinin ardından 108 milyon kişinin verilerinin çalındığı iddiası gündeme gelmişti.

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun, pandemi döneminde 85 milyon yurttaşın kimlik bilgilerinin çalındığını doğruladığına yönelik haberler hakkında açıklama yapan Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, "halihazırda" sızdırılmış bir veri olmadığını ifade etti.  

 

108 milyon kişinin verilerinin çalındığı ve BTK'nın Google'dan yardım istediği konusunun gündeme gelmesinin ve iddaların yalanlanmasının ardından Korkut, belgeleri yayınladı. 

 

Free Web'de yer alan habere göre; ilk açıklamasında veri sızıntısını doğrulayan Uraloğlu, bunun sadece pandemide yaşandığını ve Sağlık Bakanlığının sisteminden kaynaklandığını belirtti.

 

Bu doğru değil. Çünkü sızıntı sadece pandemide değil, ondan sonra da yaşandı. Aynı zamanda Sağlık Bakanlığının yanı sıra Çalışma Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığından da veri çalındı.

 

Kanıt olarak 12 Eylül Perşembe günü yayımladığımız “21 milyon işçi ve işverenin tüm SGK hizmet bilgileri çalındı” başlıklı haberimi gösterebilirim.

 

Haberde, 20 milyon küsur yurttaşın Sosyal Güvenlik Kurumunda (SGK) kayıtlı çalışan bilgileri ile 1 milyon küsur işverenin SGK sisteminde kayıtlı kişisel ve yetkili bilgilerinin çalındığı anlatılıyor.

 

Çalınan veriler incelendiğinde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı SGK kayıtları arasında 28 Aralık 2023 Perşembe gününe ilişkin giriş bilgilerinin yer aldığı görülüyor. Bu da verilerin bu tarihte çalınmış olma ihtimalini güçlendiriyor.

 

 

"BİR ÖRNEK DAHA SUNACAĞIM"

 

'Uraloğlu’nun söylediğinin aksine sızıntının sadece pandemi döneminde gerçekleşmediğini gösteren bir örnek daha sunacağım' diyen Korkut, şöyle devam etti:

 

6 Mart 2024’te, T24’te yayımlanan “T24 'alıcı' olarak araştırdı: Veri hırsızlığı skandalında son perde; siyasi liderler dahil Türkiye'de herkesin kişisel bilgileri 150 liraya satışta!” başlıklı haberde tüm kişisel verilerin 150 TL karşılığında satıldığı ortaya kondu.

 

Cengiz Anıl Bölükbaş, haberinde kendi ikâmet adresini arattığını ve çalınan veriler arasında o tarihte henüz iki ay önce değiştirdiği güncel adresini de bulduğunu kaydetti.

 

 

Bölükbaş, haberde, çalınıp da satılan verilerin içinde yurttaşların hastane randevuları ve reçete edilen ilaç bilgilerinin de yer aldığını belirtti.

 

Buna dair bir ekran görüntüsü de sunan Bölükbaş, 8 Şubat 2024’te Ankara 29 Mayıs Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Polikliniğinde olduğu muayene kaydı ile kendisine sunulan reçeteye kadar ulaştığını belgeledi.

 

 

0Uraloğlu’nun söylediğinin aksine, sızıntının sadece Sağlık Bakanlığından kaynaklanmadığını gösteren bir başka kanıt daha.

 

Temmuz ayında, Türkiye’de kayıtlı 3 milyon 300 bin Suriyeli sığınmacıya ait kişisel verilerin yanı sıra pasaport kopyalarının sızdırıldığına dair haberler yapıldı.

 

Sadece İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığında bulunan bu bilgilerin nasıl sızdığı tespit edilemedi. Ancak Göç İdaresi Başkanlığı sızıntıyı doğruladı. Başkanlık, buna karşın sızan bilgilerin güncel verilerle uyuşmadığını söyledi.

 

TÜM BUNLARDAN NE ANLIYORUZ?

 

Sızıntının sadece pandemide yaşandığı, güncel olmadığı ve yalnızca Sağlık Bakanlığından kaynaklandığı açıklaması doğru değil.

 

İletişim Başkanlığının yaptığı “Halihazırda sızdırılmış bir veri yoktur” açıklaması doğru değil.

 

Uraloğlu’nun yaptığı “Sanki Türkiye’de insanların güvenliğiyle ve verileriyle ilgili çalınmış güncel şeyler vardır diye kimse haber yapmasın” açıklamasında öne sürülen güncel bir sızıntı olmadığı iddiası doğru değil.

 

GOOGLE'DAN YARDIM İSTENMEDİYSE BUNLAR NE?

 

“108 milyon yurttaşın tüm kişisel verileri çalındı, BTK verileri koruyamadığını kabul ederek Google'dan yardım istedi” başlıklı haberi yalanlayan bir diğer kurum da Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM) oldu.

 

12 Eylül’de yapılan açıklamada “Halihazırda sızdırılmış bir veri olmadığı gibi Google'dan yardım istenmesi de söz konusu değildir” ifadeleri kullanıldı.

 

Bu konuyla ilgili olarak açıklama yapmayan tek kurum, ilgili Drive dosyalarını yayımdan kaldırması için Google’a üç ayrı yazı yazan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) oldu.

 

BTK’dan henüz bir açıklama gelmedi çünkü DMM’nin açıklamasının aksine BTK, çalınan kişisel verilerin saklandığı Drive dosyalarının kaldırılması konusunda Google’dan yardım istedi.

 

Drive dosyalarının kaldırılması için 29 Temmuz, 3 Eylül ve 6 Eylül tarihlerinde Google’a yazı yazan BTK’nın 29 Temmuz tarihli başvurusunun belgesini paylaşıyorum. Bu belge, Google'ın BTK bünyesindeki Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezinden (USOM) bir içerik kaldırma talebi aldığını ve bunun üzerine Google tarafından oluşturulan içerik kaldırma kaydını gösteriyor.

 

*Bu dosyalar Google tarafından kaldırıldığı için görüntülerde yer alan ilgili Drive dosyasına ait linkleri sansürlemeden paylaşılmıştır. 

 

 

 

GOOGLE, FREE WEB TURKEY DURUMU HABERLEŞTİRDİKTEN SONRA DOSYALARI KALDIRDI

 

BTK’nın, ilettiği yazıda kaldırılmasını istediği Drive dosyalarının linklerini görebilirsiniz.

 

Ancak kurumun 29 Temmuz’da yazdığı yazıyla kaldırılmasını istediği dosyalar, durum Free Web Turkey’de haberleştirilinceye dek kaldırılmadı. 

 

Bunu iddiamı desteklemek adına haber yayımlanmadan beş gün önce, 4 Eylül’de aldığım ekran görüntülerini de ekte sunuyorum.

 

Yukarıdaki adres çubuğunda yer alan URL’le BTK’nın yazdığı yazıda yer verdiği URL’lerin birbiriyle uyuştuğunu göreceksiniz.

 

 

Aşağıdaki ekran görüntülerindeyse haber yayınlandıktan sonra Google’ın ilgili dosyaları yayımdan kaldırdığını görebilirsiniz.

 

İlgili dosyalar ziyaret edilmek istendiğinde Google, “Hizmet Şartlarımızı ihlal ettiği için maalesef bu öğeye erişemezsiniz” uyarısı veriyor.

Bu haber 174 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Karşıyaka’daki sorunlar masaya yatırıldı
Karşıyaka’daki sorunlar masaya yatırıldı
Bayraklı’da bitkisel atık yağ denetimi
Bayraklı’da bitkisel atık yağ denetimi

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()