10 Ağustos Cuma günü CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, ilçe ziyaretleri kapsamında İskenderun’da Cebike ve Suçıkağı Mahalleleri’nde yurttaşlarla bir araya geldi. İlçe başkanı, yönetim kurulu üyeleri, İl ve ilçe gençlik kolları başkanları, muhtar, Bakkallar Odası Başkanı ve yurttaşlarla beraber bölgenin güncel sorunlarını tek tek ele aldılar.
Suçıkağı ve Cebike Mahalleleri’nde İmar Planı Uygulamalarını Kim Yapıyor?
CHP’li Yıldırım Kara, iki mahallede de yaşanan imar planı ve kamulaştırma sorunlarına ve tapulu arazilerdeki mülkiyet haklarına yönelik bir değerlendirme toplantısı gerçekleştirdi. Devam eden imar sorunlarının mahalle halkı için büyük önem taşıdığına dikkat çeken Yıldırım Kara, “Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nin 16. ve 18. maddeleriyle ilgili pek çok sorunla karşılaştık.
İlk durağımız olan Suçıkağı Mahallesi’nde, 200 yataklı Acil Durum Hastanesi ve 600 Yataklı Devlet Hastanesinin bulunduğu arazilerin akıbetini yurttaşlar, e-Devlet’ten hasbel kader öğreniyorlar. Kamuya ait malların nasıl kullanıldığı da meçhul. Ne belediye, ne muhtar, ne de mahalle sakinleri sürece dair net bir bilgiye sahip.” dedi.
YILDIRIM KARA: ZEYTİNLİKLER TOKİ'YE KURBAN EDİLİYOR
İskenderun’da Suçıkağı Mahallesi’nden sonraki durağı Cebike Mahallesi olan Nermin Yıldırım Kara, Cebike’de yapılan TOKİ hastanesinin sebep olduğu imar ve kamulaştırma sorunlarına dikkat çekerek, “Hatay’ın birçok yerinde olduğu gibi Cebike Mahallesi’nde de zeytin ağaçları TOKİ inşaatları için feda ediliyor. Yurttaşların tapulu zeytinlikleri, TOKİ projelerine yer açmak amacıyla haber verilmeden tek tek sökülüyor. Köylülerin tarım arazilerinden yollar geçiriliyor; otoban bağlantı yolları tarlaların ortasından geçiyor. Masa başından çizdikleri koordinatların sonuçlarını farkında bile değiller. Bu şekilde insanların zeytin alanlarını, tarım alanlarını, TOKİ yapılması maksadıyla heba edemezsiniz.
Yurttaşlar tapulu arazisinin koordinatlarının değiştiğini e-devletten görüyor
İmar Kanunu’un 18. maddesi, kamulaştırma işlemlerinde kamu yararını gözetirken, aynı zamanda kişisel mülkiyet hakkını da korumayı öngörür. Ancak Suçıkağı ve Cebike'de, mülkiyet hakkının korunması bir yana, yurttaşlara haber bile verme zahmetine girilmiyor. Yapılacak her türlü değişiklik askıya asılmak, muhtara bildirilmek zorundadır ama bunların hiçbiri söz konusu değil. Aksine, her şey alelacele yapılıyor. Tüm bu aceleyle alınmış ve usulsüz planlanmış kararlara karşı yurttaşlarımız, İmar Kanunu'nun 16. ve 18. maddeleri kapsamında İdare Mahkemesi'nde dava açıyor ve açmaya da devam ediyor.
Biz de bu sorunların yetkili makamlara iletilmesi ve çözülmesinde üzerimize düşen görevlerin tümünü yerine getireceğiz. Bunun yanı sıra hukuki ve idari süreçlerin takipçisi olacağız.” dedi.
YORUMLAR