İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Urla Belediyesi işbirliğiyle bu yıl ilk kez düzenlenen Urla Zeytin ve Sanat Festivali, Köstem Zeytinyağı Müzesi’nde düzenlenen törenle kapılarını açtı. Açılışa, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, Akhisar Belediye Başkanı Besim Dutlulu, önceki dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, önceki dönem Kültür Bakanı Suat Çağlayan, önceki dönem İzmir Milletvekili Türkan Miçooğulları, Köstem Zeytinyağı Müzesi Kurucusu Doç. Dr. Levent Köstem, Urla Ziraat Odası Başkanı Muharrem Uslucan, siyasi partilerin, oda ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, mahalle muhtarları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
“Geçmişin bilgeliği ve geleceğin umududur”
Festivalin açılışında konuşan Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, zeytin ağacının tarih boyunca barış, bereket ve yaşamın simgesi olduğunu belirterek şunları söyledi: “Zeytin ağacı; kökleriyle toprağa, dallarıyla gökyüzüne uzanan bir yaşam öğretisidir. Gövdesindeki her çatlak, dallarındaki her yaprak bir hikâye anlatır; kimi zaman sabrın, kimi zaman direncin, ama daima hayatın… Bu köklü ağacı anlamak, onu yaşatmak ve ondan öğrenmek, aslında kendi geçmişimize ve geleceğimize sahip çıkmaktır.” Balkan, Urla’nın tarımsal üretim potansiyelini koruma ve geliştirme hedeflerini vurgulayarak, “Hiçbir zeytinlik alanı, hiçbir tarım toprağını betonlaşmaya teslim etmeyeceğiz. Bu, hem tarihe hem de geleceğe olan borcumuzdur” dedi.
Festivalin Geleceğine Umutla Bakılıyor
Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, festivalin her yıl daha da gelişeceğini belirterek, “Bu festival, zeytinin köklerinden dallarına uzanan eşsiz hikâyeyi paylaşmamız ve gelecek nesillere aktarmamız için bir vesiledir. Önümüzdeki yıllarda daha büyük ve kapsamlı etkinliklerle Urla’yı Türkiye ve dünya çapında tanınan bir zeytin ve sanat merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz” dedi.
“Bütün gücümle katkı vereceğim”
Festivalin açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “Üzerinde yaşadığımız bu kadim kültür çok değerli. Bizim için birlik, beraberlik, ortak duyguda buluşmak en değerlisi. Sahip olduğumuz değerlerin kıymetini bilmek, korumaya çalışmak, bir çizgide yürümek önemli. Bu çizgi, İzmir’in değerini bilenlerin çizgisi” dedi. 2004-2019 yılları arasında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini yürüten Aziz Kocaoğlu’na da konuşmasında teşekkür eden Başkan Tugay, “Sayın Aziz Kocaoğlu şehrimize verdiği 15 yıllık hizmet süresince İzmir’i ve değerlerini koruyan ve İzmir Modeli'nin ortaya çıkmasını sağlayan, yaptığı çalışmalarla hepimize yol açan ve bugün o yolda yürümenin onurunu bizlere sağlayan kişidir. Sağ olun Aziz Başkan’ım” diye konuştu. Urla'nın doğası, tarihi, toprağı, denizi, zeytini ve üzümü ile ülkenin cenneti olduğunun altını çizen Başkan Tugay, burada yaşayan herkesin bu değerlere sahip çıkması gerektiğini aktardı. Urla'nın değeri olan zeytini sanatla bir araya getiren festivalin önemine dikkat çeken Başkan Tugay, “Önümüzdeki yıllarda bu festivali daha etkin, başarılı hale getirmek hepimizin boynunun borcu olsun. Ben de bütün gücümle katkı vermeye devam edeceğim” diye konuştu.
………………………………..kutu kutu kutu…………………………
Zeytine Dair Her Şey Panellerde Konuşuldu
Festivalin ilk gününde düzenlenen iki panel, zeytinin üretiminden markalaşmasına, sağlığa ve sürdürülebilirliğe kadar birçok önemli konuyu ele aldı.
“Urla’da Zeytinin ve Zeytinyağının Yetiştirilmesi ve İşlenmesi”
Moderatörlüğünü Köstem Zeytinyağı Müzesi Kurucusu Doç. Dr. Levent Köstem’in yaptığı ilk panelde, Akhisar Belediye Başkanı Besim Dutlulu, zeytinciliğin bölgesel kalkınmadaki rolünü anlattı. Zeytinyağı Uzmanı Ümmühan Tibet ise kaliteli üretim ve taklit/tağşiş konusunda farkındalık yarattı. Dr. Şahnur Irmak, zeytinyağının sağlık üzerindeki olumlu etkilerini paylaştı. Prof. Dr. Uygun Aksoy ise “Zeytin Üretiminde Sürdürülebilirlik” başlıklı sunumuyla çevresel ve ekonomik sürdürülebilirlik hakkında bilgi verdi.
“Urla’da Zeytinin ve Zeytinyağının Marka Değerini Artırmanın Önemi”
Moderatörlüğünü Toprak Ana Rotary Kulübü’nden Müge Çakır’ın yaptığı ikinci panelde, Prof. Dr. Sami Doğanlar, “Hurma Zeytinin Gen Haritası” başlıklı sunumuyla bölgenin özel türlerinden biri olan hurma zeytininin genetik yapısını anlattı. Duygu Özerson Elakdar ise bölgesel zeytinyağının ulusal ve uluslararası pazarda tanınması için stratejiler sundu.
Zeytinyağı Tadımı ve Üretici Ziyaretleri
Festival kapsamında Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, zeytinyağı üreticileriyle bir araya gelerek stantları ziyaret etti. Yöresel üreticilerle sohbet eden başkanlar, bölgenin tarımsal mirasına verilen değeri gözler önüne serdi. Tadım etkinliğinde Oleolog Pelin Omuroğlu, Urla’nın bereketli topraklarından elde edilen zeytinyağlarının farklı aromalarını tanıttı.
Çarpıcı Zeytin Üretimi Vurgusu
Panelde söz alan Akhisar Belediye Başkanı Besim Dutlulu, Türkiye’nin en büyük zeytin üretici ilçesi olan Akhisar’ın karşılaştığı üretim zorluklarını dile getirerek şunları kaydetti: “Akhisar’da 14 milyon zeytin ağacı var ve Türkiye’nin en büyük sofralık zeytin üretim bölgesiyiz. Ancak, küçük üreticilerimiz fiyat baskısı altında zor günler geçiriyor. Kooperatifleşme olmadan bu durumu düzeltmek zor. Devletin tarıma yönelik daha planlı ve organize bir destek sunması gerekiyor.”
YORUMLAR